Roladki z indyka nadziewane suszoną śliwką czyli pt będę brał Cię w J(aucie). Po takim obiedzie to nie ma bata, żeby Wasz Króliś (doświadczalny) nie docenił Waszych starań i nie zakończyło się romantycznym wieczorem we dwoje.
Po tak przyszykowanym posiłku, jak Króliś się na Was nie rzuci, to „abo” impotent, „abo” ma inne preferencje seksualne. Bez względu na opcje pies mu mordę lizał.
Możecie jeszcze spróbować go upić czerwonym winem, które zostało po wykorzystaniu części do sosu śliwkowego. Jeśli i to nie pomoże, to chociaż jest szansa że po butelce lub dwóch „pundzie” w kimono i będziecie mieć wieczór na własne przyjemności.
Taka mała podpowiedź jak zawijać roladki ze śliwką. Uruchomcie wyobraźnie. Śliwka to otumaniony winkiem Króliś a mięso z indyka to dywan. Jak już macie dość Królisia, rzucacie go na brzeg dywanu i zwijacie w rulonik, żeby potem nocą niepostrzeżenie pozbyć się zewłoków
Podpatrzone w filmach kryminalnych. Jakoś tak przy Królisiu Konefka zaczęła oglądać sporo filmów o takiej tematyce. Podobną metodę zwijania stosujecie ze śliweczką. Roladki są podane ze śliwkowym, gęstym sosikiem i kremowym ziemniaczanym puree. Obiad, że klękajcie narody
Roladki z indyka nadziewane suszoną śliwką
Ingredients
Na roladki z indyka
- 4 plastry piersi z indyka lekko rozbite
- 1 łyżka oliwy z oliwek
NADZIENIE
- 60 g suszonych śliwek pokrojonych
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól pieprz
- 2 ząbki czosnku przecisnięte przez praskę
Na śliwkowy sos
- 6 dużych śliwek
- 1 małą cebula
- 3 łyzki masła
- 1/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina
- 2 - 3 łyżki brązowego cukru
- 1/2 łyżki płatków chili
- 1/2 łyżki białego pieprzu
- 1 gałązka rozmarynu
- 1 łyżka powideł śliwkowych
Instructions
Na roladki z indyka
- Piersi z indyka rozłożyć na folii aluminiowej, tak żeby zachodziły jedna na drugą. Oprószyć solą z dwóch stron i natrzeć czosnkiem.
- Wymieszać śliwki z natką pietruszki i tymiankiem. Doprawić solą oraz pieprzem. Nadzienie rozłożyć w środkowej części filetów, zwinąć ciasno w roladki używając folii aluminiowej.
- Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do środkowej części piekarnika na 20 - 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika rozwinąć ostrożnie z folii. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek i obsmażać roladki z każdej strony po około 2 minuty, aż się lekko zrumienią.
Na śliwkowy sos
- Śliwki umyć, pozbawić pestek i pokroić na ćwiartki. Cebulę obrać i drobno pokroić. Na patelnię wrzucić masło i roztopić. Wrzucić cebulę i podsmażyć. Wlać czerwone wytrawne wino i zredukować płyn.
- Dodać brązowy cukier i rozmaryn. doprawić do smaku chili i białym pieprzem. Smażyć około 3 minut i dodać śliwki. Smażyć aż śliwki się częściowo rozpadną. Pod koniec dodać powidła śliwkowe i wymieszać Kilka wyciągnąć do dekoracji, a resztę sosu zblendować
Turkey roulades stuffed with prunes
Ingredients
For turkey roulades
- 4 slices of turkey breast slightly smashed
- 1 tablespoon of olive oil
FILLING
- 60 g prunes sliced
- 1 tablespoon of chopped parsley
- 1 teaspoon of dried thyme
- salt pepper
- 2 cloves of garlic squeezed through the press
For the plum sauce
- 6 large plums
- 1 small onion finely smashed
- 3 tablespoons of butter
- 1/4 cup dry red wine
- 2 – 3 tablespoons of brown sugar
- 1/2 tablespoon of chili flakes
- 1/2 tablespoon of white pepper
- 1 sprig of rosemary
- 1 tablespoon of plum jam
Instructions
For turkey roulades
- Place the turkey breasts on the aluminum foil so that they overlap each other. Sprinkle with salt on both sides and rub with garlic.
- Combine the plums with the parsley and thyme. Season with salt and pepper. Put the filling in the middle of the fillets, roll it tightly into rolls using aluminum foil.
- Preheat the oven to 190 degrees. Place in a casserole dish and put in the middle of the oven for 20 – 25 minutes. After taking it out of the oven, unroll it carefully from the foil. Heat 1 tablespoon of olive oil in a frying pan and fry the rolls on each side for about 2 minutes, until they are lightly golden.
For the plum sauce
- Wash the plums, remove the stones and cut them into quarters. Peel the onion and chop finely. Put the butter on the pan and melt it. Add the onion and fry. Pour dry red wine and reduce liquid.
- Add brown sugar and rosemary. season to taste with chili and white pepper. Fry for about 3 minutes and add the plums. Fry until the plums are partially disintegrated. At the end, add the plum jam and mix in. Pull out a few for garnish and blend the rest of the sauce