Roladki wieprzowe ze szparagami, mozarellą i kalafiorowym puree. Kremowe puree z kalafiora z dodatkiem gałki muszkatołowej i kminu rzymskiego połaczone z mięsem wieprzowym nadzianym szparagami, serem mozarella otulone szynką parmeńską . Brzmi jak rozpusta i tak też smakuje
Roladki wieprzowe ze szparagami
Prep Time 15 minutes mins
Cook Time 45 minutes mins
Total Time 1 hour hr
Course Main Course
Cuisine international
Servings 2
Ingredients
Na kalafiorowe puree
- 250 g kalafiora bez łodyżek, podzielonego na różyczki
- bulion do ugotowania kalafiora
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- śmietanka słodka 36 % Nie podaję dokładnej ilości. Dolewac powoli do otrzymania kremowej konsystencji
- gałka muszkatałowa do smaku
- kmin rzymski mielony do smaku
Na roladę wieprzową ze szparagami i mozarellą
- 500 g schabu
- 8 plastrów szynki parmeńskiej
- 2 kulki mozarelli
- 1 pęczek szparagów
Przyprawy do smaku
- sól
- pieprz
- czosnek granulowany
- kmin rzymski
- tymianek
- majeranek
Instructions
Na kalafiorowe puree
- Kalafiora włożyć do garnka, zalać bulionem i gotować przez 10 minut, aż do miękkości. Odcedzić i zmiksować na purée, doprawić solą, pieprzem oraz gała muszkatałową i kminem rzymskim. Wymieszać ze śmietanką.Zblendować
Na roladę wieprzową ze szparagami i mozarellą
- Na foli aluminiowej ułożyc plastry szynki. Schab naciąć tak żeby mozna go było rozłożyc na płasko. Rozłożyć na szynce.Nasmarować przyprawami . Mozarellę pokroić w plastry. Na przyprawionym schabie ułożyć szparagi i ser. Za pomocą folii aluminiowej zwinąc w roladę. Umieścic roladę w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 50 min -60 min .
- Roladę pokroić w grubsze plastry i podawac z kalafiorowym puree.
Keyword Królikowe hity, wieprzowina
Pork roulades with asparagus, mozzarella and cauliflower puree
Ingredients
For cauliflower puree
- 250 g of cauliflower without stalks, divided into florets
- sea salt and freshly ground black pepper
- double cream quantity needed to get smooth, creamy puree
- pinch of nutmeg
- pinch of ground cumin
For pork roulade with asparagus and mozzarella
- 500 g of pork loin
- 8 slices of Parma ham
- 2 mozzarella balls
- a bunch of asparaguses cooked
For seasoning
- salt
- pepper
- granulated garlic
- cumin
- thyme
- marjoram
Instructions
For cauliflower puree
- Put the cauliflower in a pot, pour water or vegetable broth and cook for 10 minutes, until tender. Strain and blend to purée, season with salt, pepper and nutmeg and cumin. Combine with cream. Blend.
For pork roulade with asparagus and mozzarella
- Place slices of ham on the aluminum foil. Cut pork chop so that it can be spread flat. Spread on the ham. Season with spices. Cut mozzarella into slices. Place asparagus and cheese on the seasoned pork loin. Using aluminum foil, roll into a roulade. Place the roulade in a casserole and put in the oven preheated to 180 C for about 50 -60 minutes.
- Cut meat into thick slices and serve with cauliflower puree.