Roladki drobiowe z pistacjowym pesto. To pesto wymiata. Pistacje to moje ulubione orzechy. Połączone z liśćmi bazylii, pietruszką i parmezanem tworzą świetne nadzienie do mięsa z kurczaka. Aromatyczne roladki z lekko chrupiącym pesto. Mięso nadziane pesto jest delikatne i wilgotne. Podane z ziemniaczanym puree, ale Wy możecie zjeść z dowolnymi dodatkami. Fajnie też takie roladki sprawdzają się w kanapkach do pracy.
Roladki drobiowe z pistacjowym pesto
Składniki
Pistacjowe pesto
- 25 g liści bazylii
- 25 g świeżej pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 70 g obranych pistacji
- 20 g tartego parmezanu
- 100 ml oliwy
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Na pierś z kurczaka
- 2 pojedyncze piersi kurczaka każda po około 200 g
- pesto opcjonalnie
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- 6 plasterków suszonej szynki parmeńskiej
Instrukcje
Pistacjowe pesto
- Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować
Na pierś z kurczaka
- Piersi z kurczaka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Rozłożyć płasko na blacie i rozbić na cieńsze filety. Oprószyć solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Mięso posmarować pesto. Zawinąć roladkę . Każdą roladkę zawinąć w 3 plasterki szynki.
- Umieścić w naczyniu żaroodpornym i posmarować oliwą
- Piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Pistachio pesto chicken roulades
Pistachio pesto
- 25 g of basil leaves roughly chopped
- 25 g of fresh parsley roughly chopped
- 2 cloves of garlic
- 70 g of peeled pistachios
- 20 grams of grated parmesan cheese
- 100 ml extra virgin olive oil
- sea salt and freshly ground black pepper to taste
For chicken breasts
- 2 single chicken breasts each about 200 g
- pesto optional
- sea salt and freshly ground black pepper
- 6 slices of dried Parma ham
Pistachio pesto
- Put all the ingredients in the blender and mix
For chicken breasts
- Rinse chicken breasts and dry with a paper towel. Spread flat on the counter and break into thinner fillets. Sprinkle with salt and freshly ground pepper. Spread the meat with pesto. Make a roulade. Wrap roll into 3 slices of ham.
- Place in a casserole and sprinkle with olive oil
- Bake for 30 minutes in an oven preheated to 180 degrees C.