Roladki drobiowe z pistacjowym pesto/Pistachio pesto chicken roulades

Roladki drobiowe z pistacjowym pesto. To pesto wymiata. Pistacje to moje ulubione orzechy. Połączone z liśćmi bazylii, pietruszką i parmezanem tworzą świetne nadzienie do mięsa z kurczaka. Aromatyczne roladki z lekko chrupiącym pesto. Mięso nadziane pesto jest delikatne i wilgotne. Podane z ziemniaczanym puree, ale Wy możecie zjeść z dowolnymi dodatkami. Fajnie też takie roladki sprawdzają się w kanapkach do pracy.

Roladki drobiowe z pistacjowym pesto

Ingredients
  

Pistacjowe pesto

  • 25 g liści bazylii
  • 25 g świeżej pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 70 g obranych pistacji
  • 20 g tartego parmezanu
  • 100 ml oliwy
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Na pierś z kurczaka

  • 2 pojedyncze piersi kurczaka każda po około 200 g
  • pesto opcjonalnie
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 6 plasterków suszonej szynki parmeńskiej

Instructions
 

Pistacjowe pesto

  • Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować

Na pierś z kurczaka

  • Piersi z kurczaka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Rozłożyć płasko na blacie i rozbić na cieńsze filety. Oprószyć solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Mięso posmarować pesto. Zawinąć roladkę . Każdą roladkę zawinąć w 3 plasterki szynki.
  • Umieścić w naczyniu żaroodpornym i posmarować oliwą
  • Piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

 

 

 

Pistachio pesto chicken roulades

 

Pistachio pesto

  • 25 g of basil leaves roughly chopped
  • 25 g of fresh parsley roughly chopped
  • 2 cloves of garlic
  • 70 g of peeled pistachios
  • 20 grams of grated parmesan cheese
  • 100 ml extra virgin olive oil
  • sea salt and freshly ground black pepper to taste

For chicken breasts

  • 2 single chicken breasts each about 200 g
  • pesto optional
  • sea salt and freshly ground black pepper
  • 6 slices of dried Parma ham

Pistachio pesto

  1. Put all the ingredients in the blender and mix

For chicken breasts

  1. Rinse chicken breasts and dry with a paper towel. Spread flat on the counter and break into thinner fillets. Sprinkle with salt and freshly ground pepper. Spread the meat with pesto. Make a roulade. Wrap roll into 3 slices of ham.
  2. Place in a casserole and sprinkle with olive oil
  3. Bake for 30 minutes in an oven preheated to 180 degrees C.

 

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube