Rolada z nadzieniem śliwkowym. O mamuniu (w tej roli wyjatkowo Konefka) jakie to dobre…tak, tak…mnie też ciężko w to uwierzyć, ze takie słowa padły z pyska Królisia (doświadczalnego). Nie jestem pewna czy to naprawde komplement, bo ostatnio mamy takie upały, że być może Króliś dostał był udaru słonecznego i dlatego bredzi od rzeczy. Rolada w sam raz na upały. Szybka w przygotowaniu. nasączona limoncello z bitą śmietana i nadzieniem z karmelizowanych sliwek. Jest moc. I ta moc Limoncello w połączeniu z temperaturami mogła wpłynąc na te królisiowe zachwyty
Rolada z nadzieniem śliwkowym
Czas przygotowania 15 minuty minut
Czas gotowania 30 minuty minut
Łączny czas 45 minuty minut
Rodzaj Dessert
Kuchnia international
Porcje 10
Składniki
Na ciasto
- 9 jaj żółtka i białka osobno
- 270 g mąki tortowej
- 270 g drobnego cukru
Na śliwki
- 750 g śliwek węgierek przekrojone na pół bez pestek
- 40 g brązowego cukru
- 25 g masła
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
Na krem
- 300 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- Dodatkowo
- 1/3 szkl limoncello
Instrukcje
Na ciasto
- W dużej misie umieścić żółtka i cukier. Ubić do uzyskania jasnej, puszystej masy jajecznej. Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę. Wymieszać delikatnie do połączenia składników. W osobnej misce na sztywno ubić białka. Dodać do ciasta w trzech turach za każdym razem mieszając do połączenia składników. Dużą blachę wyłożyć papierem pergaminowym. Rozsmarować równo ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 Piec około 15-20 min. Po upieczeniu od razu zwinąć w roladę. Wystudzić
Na śliwki
- Na patelni podgrzać cukier, gdy zrobi się płynny dodać masło i cynamon i energicznie mieszać. Do powstałego karmelu dodać śliwki i dokładnie obtoczyć w karmelu. Sliwki smażyc ok. 10 minut, mają tylko zmięknąć. Odstawić do ostygnięcia
Na krem śmietanowy
- Ubić śmietanę z cukrem do uzyskania puszystego kremu
- Na roladę
- Wierzch rolady nasączyć limoncello. Posmarować bitą śmietaną i na wierzchu wyłozyć śliwki. Zwinąć w roladę. Wstawić do lodówki na dwie godziny do schłodzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem
Słowo kluczowe królik na słodko, rolada, śliwki, wegetariańskie