Konefka poleca: roladę z podudzi kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami w szynce parmeńskiej. No, tak jakby panie z serii, Marian tu jest luksusowo i na wypasie. Do tego mega się prezentuje. Kolejna zaleta? Można na zimno do wypasionych kanapek, lub na ciepło, z ziemniaczanym puree na ten przykład, jako danie obiadowe.
Mięso jest soczyste, jak przekleństwa Konefki, gdy króliś jej się plącze pod nogami. Pyszotka, serio, serio…
Rolada z kurczaka ze szpinakiem
Czas przygotowania 15 minuty minut
Czas gotowania 1 godzina godzinę
Łączny czas 1 godzina godzinę 15 minuty minut
Porcje 8
Składniki
- 8 kawałków mięsa z podudzi kurczaka sam filet bez kości
- 8 plastrów szynki parmeńskiej
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- sól
- pieprz ziołowy
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 300 g szpinaku
- 1 łyżka masła
- kilka suszonych pomidorów pokrojonych w paski
Instrukcje
- Na łyżce masła podsmażyć szpinak z odrobiną soli, tak żeby zmniejszył swoją objętość i odparował nadmiar wody. Szpinak ostudzić.
- Na folii aluminiowej rozłożyć plastry szynki parmeńskiej, na szynce położyć filety podudzi, tak, żeby na siebie lekko zachodziły. Mięso posmarować czosnkiem, doprawić do smaku przyprawami. Na wierzchu rozłożyć szpinak i na środku suszone pomidory. Wspomagając się folią zwinąć ciasno w formę cukierka.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C na około 60 minut. 5 minut przed wyjęciem z piekarnika odwinąć z folii i pozwolić się zrumienić na wierzchu.
- Podawać na ciepło lub na zimno jako zastępstwo wędliny
Podrzucam też przepis na zupę fasolową ze szpinakiem https://kroolinaria.pl/zupa-fasolowa-ze-szpinakiem-i-kielbasa/