Rolada z kurczaka z pieczarkami i mozarellą
Rolada z kurczaka z pieczarkami i mozarellą
Czas przygotowania 15 minuty minut
Czas gotowania 45 minuty minut
Łączny czas 1 godzina godzinę
Porcje 10
Składniki
Na roladę
- 8 kawałków mięsa z podudzi kurczaka sam filet bez kości
- 8 plastrów szynki parmeńskiej
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól
- pieprz ziołowy
- 300 g szpinaku
- 250 g pieczarek pokrojonych w plasterki
- 2 łyżki masła
- 6 plastrów wędzonej mozzarelli
Instrukcje
Na roladę
- Na łyżce masła podsmażyć szpinak z odrobiną soli, tak żeby zmniejszył swoją objętość i odparował nadmiar wody. Szpinak ostudzić.
- Na drugiej łyżce masła podsmażyć pieczarki
- Na folii aluminiowej rozłożyć plastry szynki parmeńskiej, na szynce położyć filety podudzi, tak, żeby na siebie lekko zachodziły. Mięso posmarować czosnkiem, doprawić do smaku przyprawami. Na wierzchu rozłożyć szpinak, pieczarki i na to plastry mozzarelli. Wspomagając się folią zwinąć ciasno w formę cukierka.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C na około 60 minut. 5 minut przed wyjęciem z piekarnika odwinąć z folii i pozwolić się zrumienić na wierzchu.
- Podawać na ciepło lub na zimno jako zastępstwo wędliny
Podrzucam też przepis na kurczaka z chrupiącą skórką https://kroolinaria.pl/kurczak-z-mocno-chrupiaca-skorka/