Rolada z kurczaka z pieczarkami i mozarellą

Rolada z kurczaka z pieczarkami i mozarellą

Rolada z kurczaka z pieczarkami i mozarellą

Rolada z kurczaka z pieczarkami i mozarellą

Prep Time 15 mins
Cook Time 45 mins
Total Time 1 hr
Servings 10

Ingredients
  

Na roladę

  • 8 kawałków mięsa z podudzi kurczaka sam filet bez kości
  • 8 plastrów szynki parmeńskiej
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • 300 g szpinaku
  • 250 g pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 2 łyżki masła
  • 6 plastrów wędzonej mozzarelli

Instructions
 

Na roladę

  • Na łyżce masła podsmażyć szpinak z odrobiną soli, tak żeby zmniejszył swoją objętość i odparował nadmiar wody. Szpinak ostudzić.
  • Na drugiej łyżce masła podsmażyć pieczarki
  • Na folii aluminiowej rozłożyć plastry szynki parmeńskiej, na szynce położyć filety podudzi, tak, żeby na siebie lekko zachodziły. Mięso posmarować czosnkiem, doprawić do smaku przyprawami. Na wierzchu rozłożyć szpinak, pieczarki i na to plastry mozzarelli. Wspomagając się folią zwinąć ciasno w formę cukierka.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C na około 60 minut. 5 minut przed wyjęciem z piekarnika odwinąć z folii i pozwolić się zrumienić na wierzchu.
  • Podawać na ciepło lub na zimno jako zastępstwo wędliny
Rolada z kurczaka z pieczarkami i mozarellą
rolada z pieczarkami
Rolada z podudzi w szynce parmeńskiej
Rolada nadziewana wędzoną mozarellą
Mięso z podudzi z pieczarkami

Podrzucam też przepis na kurczaka z chrupiącą skórką https://kroolinaria.pl/kurczak-z-mocno-chrupiaca-skorka/

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube