Konefka poleca: kurczaka z chrupiącą skórką
Tak, konefka wie, że taki kurczak bardziej kojarzy się z niedzielnym obiadem, kiedy po rosole wjeżdża kurak. Ale konefka nie jest z tych, co robi jak wszyscy. Ma ochotę na żarcie kurczaka w poniedziałek i kto jej zabroni? No nie ma mocnych
Kurczak jest paluszki lizać a to dzięki technice smażenia. Na kuraku musicie postawić garnek z gorącą wodą. Tak, tak dobrze czytacie. Stawiajcie i nie marudźcie, później podziękujecie jak zjecie kuraka.
Tu nie ma co wydziwiać i się zastanawiać, trzeba brać się do roboty. Jak króliś (doświadczalny) zeżarł i przeżył, a nawet pochwalił, to znaczy, że zjadliwe
Kurczak z mocno chrupiącą skórką
Składniki
- 1 mały kurczak ok 1 kg
- sól
- pieprz ziołowy
- słodka papryka w proszku
- oregano
- majeranek
- tymianek
- 2 liście laurowe
- 4 ząbków czosnku przeciśnięte przez praskę
- olej
Instrukcje
- Kurczaka rozciąć na pół, wykroić piersi. Całość natrzeć solą i czosnkiem (z obu stron). Skropić olejem. Dobrze natrzeć resztą przypraw. Zostawić na kilka godzin pod przykryciem.
- Na dużą patelnię wlać tyle oleju, żeby przykryło dno naczynia. Na rozgrzany tłuszcz położyć kurczaka, skórką do dołu i przez kilka minut smażyć na wysokim ogniu do zrumienienia skórki.
- Na kurczaku postawić garnek z gorącą wodą. Smażyć w ten sposób kurczaka na małym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie na patelnię wrzucić 2 liście laurowe. Smażyć kolejne 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie obrócić kurczaka na drugą stronę. Ponownie postawić na kurczaku garnek z gorąca wodą i smażyć na małym ogniu 20 minut. Po 20 minutach ponownie obrócić kurczaka na stronę ze skórką. Postawić garnek i smażyć w ten sposób przez kolejne 10 minut.
- Zdjąć z ognia, odsączyć z tłuszczu i podawać z ulubionymi dodatkami
Podrzucam też inne pomysły na kurczaka https://kroolinaria.pl/?s=kurczak
Tu pani pokazuje jak zrobić kurczaka https://www.youtube.com/watch?v=sX823uEeab4