Takie obiady to ja lubię. Moje ulubione kluchy. Z dodatkiem pieczarek. Podane z sosem pieczarkowym i rolada z mięsa mielonego. Swojskie klimaty. Jak u babci za dawnych czasów.
Rolada mięsna podawana z knedlami nadziewanymi pieczarkami
Składniki
Na roladkę:
- 500 gram mięsa mielonego wieprzowego
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 kajzerka
- 30 g masła
- sól i pieprz
- mleko do namoczenia bułki
- bułka tarta do obtaczania
- olej do smażenia
- 30 ml bulionu mięsnego
Na knedle z pieczarkami:
- Ziemniaki 700 gram
- Mąka 350 gram
- 2 jajka
Nadzienie do knedli:
- 40 dag pieczarek
- cebula średniej wielkości
- 3 łyżki oleju
- Jajko
- 2 łyżki tartej bułki
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól
Na sos pieczarkowo śmietanowy:
- 200 g pieczarek
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 3 łyżki śmietany 18 %
- olej do smażenia
Instrukcje
Na roladkę:
- Mięso mielone włożyć do szklanego naczynia. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na maśle. Bułkę namoczyć w mleku .Odcisnąć i dodać do mięsa. Następnie dodać przestudzoną cebulę , jajko, bulion i przyprawy. Dokładnie wszystko wymieszać.
- Mięso ułożyć na większym kawałku rozłożonej folii aluminiowej. Całość zwinąć ciasno w rulon. Zawinąć boki żeby soki nie wypływały. Wstawić do piekarnika na 180 C na 50 min
Na knedle z pieczarkami:
- Pieczarki pokroić w kostkę . Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć przez 2-3 minuty, cały czas mieszając, aż cebula lekko się zeszkli. Dodać do patelni pieczarki i smażyć przez 12-15 minut na średnim ogniu, często mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Przestudzić. Do grzybów dodać surowe jajko, tartą bułkę. Wymieszać dokładnie.
- Ugotować obrane ziemniaki. Gorące przecisnąć przez praskę, wystudzić.. Masę ziemniaczaną wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, zrobić w niej dołek, wbić do środka jajka, dodać szczyptę soli i mąkę. Wyrobić ciasto. Uformować z ciasta grube wałki, pociąć na kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczyć na okrągły placek. Na środku każdego placuszka kłaść porcje pieczarek , zawinąć w ciasto i utoczyć okrągłe knedle. Zagotować wodę w dużym rondlu. Dodać szczyptę soli. Knedle gotować dwie-trzy minuty po wypłynięciu na powierzchnię wody. Wyjąć łyżką cedzakową.
Na sos pieczarkowo śmietanowy:
- Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Zeszklić na oleju
- Pieczarki obrać, pokroić i wymieszać z cebulą. Usmażyć. Pod koniec smażenia posolić.Podlac odrobina wody . Zagotować. Zdjąć z ognia. Dodać śmietanę. Wymieszać.