Króliś (doświadczalny) poleca: roladę biszkoptową z białym makiem
No, Konefka to ma łeb na karku. Zrobienie tej rolady to była przysłowiowa bułka z masłem. A to dlatego, że nadzienie na rogale marcińskie, Konefka zrobiła w podwójnej wersji i część zamroziła.
No bo jak i tak już robiła ten cały syf z mieleniem maku i babraniem się w robienie nadzienie, to stwierdziła, że upiecze dwie pieczenie na jednym ogniu. I takim oto sposobem, rolada była gotowa w tempie ekspresowym.
Jak nie byliście tacy bystrzy jak woda w wiadomym miejscu, to trza będzie rękawki zakasać i pobawić się w zmielenie maku.
Rolada fajna do kawki i do zapchania otworu gębowego, królisia (doświadczalnego), dla którego gotujecie.
Rolada biszkoptowa z białym makiem
Ingredients
Na nadzienie
- 300 g białego maku
- 100 g masy marcepanowej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g blanszowanych migdałów
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 3 podłużne biszkopty pokruszone na okruszki
Na ciasto
- 9 jaj żółtka i białka osobno
- 270 g mąki tortowej
- 270 g drobnego cukru
Instructions
Na nadzienie
- Mak i orzechy sparzyć gorącą wodą, po 15 minutach odcedzić i odsączyć. Zmielić dwukrotnie w maszynce razem z migdałami. Masę marcepanową rozetrzeć mikserem z cukrem pudrem. Następnie dodać zmielony mak z bakaliami (Ja dodatkowo przez chwilę całość jeszcze potraktowałam blenderem) Następnie do masy dodać okruszki biszkoptowe i posiekaną skórkę pomarańczową. Dobrze wymieszać, dodać śmietanę – ale tylko tyle by uzyskać dość zwartą, plastyczną masę. Nadzienie na rogale marcińskie nie powinno być zbyt płynne.
Na ciasto
- W dużej misce umieścić żółtka i cukier. Ubić do uzyskania jasnej, puszystej masy jajecznej. Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę. Wymieszać delikatnie do połączenia składników. W osobnej misce na sztywno ubić białka. Dodać do ciasta w trzech turach, za każdym razem mieszając do połączenia składników. Dużą blachę wyłożyć papierem pergaminowym. Rozsmarować równo ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180. Piec około 15-20 min. Po upieczeniu od razu zwinąć w roladę. Wystudzić
- Na wierzch rolady wyłożyć nadzienie i równomiernie rozsmarować. Zwinąć w roladę. Wstawić do lodówki na dwie godziny do schłodzenia. Przed podaniem mozna polać lukrem
- Nie przejmujcie się jeśli zostanie Wam nadzienia, można je zamrozić i wykorzystać przy innej okazji.
Podrzucam też przepis na Rogale półfrancuskie z nadzieniem pistacjowym – kroolinaria