Szukaj
Close this search box.
rolada biszkoptowa z makeim

Rolada biszkoptowa z białym makiem

Króliś (doświadczalny) poleca: roladę biszkoptową z białym makiem

No, Konefka to ma łeb na karku. Zrobienie tej rolady to była przysłowiowa bułka z masłem. A to dlatego, że nadzienie na rogale marcińskie, Konefka zrobiła  w podwójnej wersji i część zamroziła. 

No bo jak i tak już robiła ten cały syf z mieleniem maku i babraniem się w robienie nadzienie, to stwierdziła, że upiecze dwie pieczenie na jednym ogniu. I takim oto sposobem, rolada była gotowa  w tempie ekspresowym.

Jak nie byliście tacy bystrzy jak woda w wiadomym miejscu, to trza będzie rękawki zakasać i pobawić się w zmielenie maku.

Rolada fajna do kawki i do zapchania otworu gębowego, królisia (doświadczalnego), dla którego gotujecie. 

rolada biszkoptowa z makeim

Rolada biszkoptowa z białym makiem

Czas przygotowania 1 godzina
Czas gotowania 30 minuty
2 godziny
Rodzaj Dessert
Kuchnia international
Porcje 12

Składniki
  

Na nadzienie

  • 300 g białego maku
  • 100 g masy marcepanowej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g blanszowanych migdałów
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 3 podłużne biszkopty pokruszone na okruszki

Na ciasto

  • 9 jaj żółtka i białka osobno
  • 270 g mąki tortowej
  • 270 g drobnego cukru

Instrukcje
 

Na nadzienie

  • Mak i orzechy sparzyć gorącą wodą, po 15 minutach odcedzić i odsączyć. Zmielić dwukrotnie w maszynce razem z migdałami. Masę marcepanową rozetrzeć mikserem z cukrem pudrem. Następnie dodać zmielony mak z bakaliami (Ja dodatkowo przez chwilę całość jeszcze potraktowałam blenderem) Następnie do masy dodać okruszki biszkoptowe i posiekaną skórkę pomarańczową. Dobrze wymieszać, dodać śmietanę – ale tylko tyle by uzyskać dość zwartą, plastyczną masę. Nadzienie na rogale marcińskie nie powinno być zbyt płynne.

Na ciasto

  • W dużej misce umieścić żółtka i cukier. Ubić do uzyskania jasnej, puszystej masy jajecznej. Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę. Wymieszać delikatnie do połączenia składników. W osobnej misce na sztywno ubić białka. Dodać do ciasta w trzech turach, za każdym razem mieszając do połączenia składników. Dużą blachę wyłożyć papierem pergaminowym. Rozsmarować równo ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180. Piec około 15-20 min. Po upieczeniu od razu zwinąć w roladę. Wystudzić
  • Na wierzch rolady wyłożyć nadzienie i równomiernie rozsmarować. Zwinąć w roladę. Wstawić do lodówki na dwie godziny do schłodzenia. Przed podaniem mozna polać lukrem
  • Nie przejmujcie się jeśli zostanie Wam nadzienia, można je zamrozić i wykorzystać przy innej okazji.
Słowo kluczowe biały mak, nadzienie makowe, rolada biszkoptowa
rolada z andzieniem makowym

rolada z biaym makiem

rolada biszkoptowa z nadzieniem makowym

biszkoptowa rolada z biaym makiem

rolada biszkoptowaz nadzieniem jak na marciskie

Podrzucam też przepis na Rogale półfrancuskie z nadzieniem pistacjowym – kroolinaria

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube