Króliś (doświadczalny) poleca: rogale półfrancuskie z nadzieniem pistacjowym
Weekendzikowym zwyczajem, Konefka przygotowała coś słodkiego na ząb. No może na dwa zęby. W roli wspomnianego cosia, rogale półfrancuskie (tu podpowiedź, ciasto jak na marcińskie) z kremowym nadzieniem pistacjowym.
To ciasto, to świetny trening na cierpliwość. Nie jest specjalnie jakoś skomplikowane, ale jest trochę zabawy i czekania w trakcie robienia, aż ciasto poleżakuje sobie w lodówce.
Konefkową cierpliwość ćwiczy nie tylko króliś (doświadczalny), ale również ciasto. Konefka powinna być w takim układzie oazą spokoju…kwiatem lotosu i takie tam, ale chyba za mało ćwiczy, bo dość często w obcowaniu z królisiem wspiera się używanie słowa curwa mać jako formą medytacji, dzięki czemu oczyszcza i wzmacnia czakrę gardła 😉
Gotowe rogaliki świetnie już potem relaksują, zwłaszcza jak się wypchnie królisia za drzwi i można się nimi delektować w ciszy.
Rogale półfrancuskie z nadzieniem pistacjowym
Ingredients
Na nadzienie pistacjowe
- krem pistacjowy
Na ciasto
- 1 kg przesianej mąki pszennej
- 400 ml mleka
- 120 g cukru
- 120 g masła plus ok 300 g miękkiego masła
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 4 g soli
- 20 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych
- dodatkowo
- pokruszone pistacje
- lukier
Instructions
Na rogale
- Mleko podgrzać w garnku lub mikrofalówce, by miało ok. 35-40°C. Wkruszyć drożdże do miski, z odmierzonych ilości dodać 2 łyżeczki cukru, 3 łyżeczki mąki i 100 ml ciepłego mleka. Wymieszać dokładnie zaczyn. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Pozostałe 120 g masła roztopić w rondelku. Jajko i żółtko ubić z pozostałym cukrem na puszystą masę.
- W dużej misce umieścić przesianą mąkę, wyrośnięty zaczyn, ubite z cukrem jajka, sól oraz resztę mleka. Wymieszać drewnianą łyżką, a następnie dodawać masło partiami. Gdy ciasto stanie się w miarę jednorodne, wyłożyć je na stolnicę i dokładnie zagnieć. Ciasto będzie gotowe, gdy stanie się elastyczne i przestanie kleić się do rąk. Przełożyć je ponownie do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut.
- Miękkie masło podzielić na 3 równe części.
- Gdy ciasto podrośnie, uderzyć w nie pięścią, by pozbawić pęcherzyków powietrza. Umieścić na stolnicy, zagnieść i rozwałkować w kształt prostokąta. Na 2/3 szerokości ciasta wyłożyć 1 część masła (1/3 ciasta pozostanie pusta). Ciasto złożyć do środka 3 razy, zaczynając od strony bez masła, a przykrywając warstwą z masłem. Docisnąć warstwy, skleić boki, żeby masło nie wychodziło i ponownie rozwałkować na kształt prostokąta. Kolejny raz złożyć ciasto na 3 części (jak poprzednio) i w takiej postaci włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i ponownie złożyć w taki sam sposób jak poprzednio. Włożyć do lodówki. Powtórzyć czynności jeszcze 2 razy.
- Następnie podzielić ciasto na 3 części. Każdy kawałek rozwałkować na długi prostokąt i wycinać wycinać trójkąty. Na każdy trójkąt nałożyć pistacjowy krem. Zwijać, formując kształt rogala.
- Nadziane rogale przełożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do 180°C i piec rogale ok. 20 minut, aż do ich zrumienienia. Gotowe rogale polać lukrem i posypać pistacjami
Metoda dla maszynistów
- Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‚dough‚ (około 1,5 h), po czym wyjąć ciasto i postępować zgodnie z powyższymi instrukcjami
Podrzucam też przepis na półfrancuskie cynamonki https://kroolinaria.pl/polfrancuskie-cynamonki/