Szukaj
Close this search box.
Rogale półfrancuskie z nadzieniem pistacjowym

Rogale półfrancuskie z nadzieniem pistacjowym

Króliś (doświadczalny) poleca: rogale półfrancuskie z nadzieniem pistacjowym
Weekendzikowym zwyczajem, Konefka przygotowała coś słodkiego na ząb. No może na dwa zęby. W roli wspomnianego cosia, rogale półfrancuskie (tu podpowiedź, ciasto jak na marcińskie) z kremowym nadzieniem pistacjowym.

To ciasto, to świetny trening na cierpliwość. Nie jest specjalnie jakoś skomplikowane, ale jest trochę zabawy i czekania w trakcie robienia, aż ciasto poleżakuje sobie w lodówce.
Konefkową cierpliwość ćwiczy nie tylko króliś (doświadczalny), ale również ciasto. Konefka powinna być w takim układzie oazą spokoju…kwiatem lotosu i takie tam, ale chyba za mało ćwiczy, bo dość często w obcowaniu z królisiem wspiera się używanie słowa curwa mać jako formą medytacji, dzięki czemu oczyszcza i wzmacnia czakrę gardła 😉
Gotowe rogaliki świetnie już potem relaksują, zwłaszcza jak się wypchnie królisia za drzwi i można się nimi delektować w ciszy. 

Rogale półfrancuskie z nadzieniem pistacjowym

Rogale półfrancuskie z nadzieniem pistacjowym

Prep Time 1 hour
Cook Time 30 minutes
2 hours 45 minutes
Total Time 4 hours 15 minutes
Course Dessert
Cuisine international
Servings 18

Ingredients
  

Na nadzienie pistacjowe

  • krem pistacjowy

Na ciasto

  • 1 kg przesianej mąki pszennej
  • 400 ml mleka
  • 120 g cukru
  • 120 g masła plus ok 300 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 4 g soli
  • 20 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych
  • dodatkowo
  • pokruszone pistacje
  • lukier

Instructions
 

Na rogale

  • Mleko podgrzać w garnku lub mikrofalówce, by miało ok. 35-40°C. Wkruszyć drożdże do miski, z odmierzonych ilości dodać 2 łyżeczki cukru, 3 łyżeczki mąki i 100 ml ciepłego mleka. Wymieszać dokładnie zaczyn. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Pozostałe 120 g masła roztopić w rondelku. Jajko i żółtko ubić z pozostałym cukrem na puszystą masę.
  • W dużej misce umieścić przesianą mąkę, wyrośnięty zaczyn, ubite z cukrem jajka, sól oraz resztę mleka. Wymieszać drewnianą łyżką, a następnie dodawać masło partiami. Gdy ciasto stanie się w miarę jednorodne, wyłożyć je na stolnicę i dokładnie zagnieć. Ciasto będzie gotowe, gdy stanie się elastyczne i przestanie kleić się do rąk. Przełożyć je ponownie do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut.
  • Miękkie masło podzielić na 3 równe części.
  • Gdy ciasto podrośnie, uderzyć w nie pięścią, by pozbawić pęcherzyków powietrza. Umieścić na stolnicy, zagnieść i rozwałkować w kształt prostokąta. Na 2/3 szerokości ciasta wyłożyć 1 część masła (1/3 ciasta pozostanie pusta). Ciasto złożyć do środka 3 razy, zaczynając od strony bez masła, a przykrywając warstwą z masłem. Docisnąć warstwy, skleić boki, żeby masło nie wychodziło i ponownie rozwałkować na kształt prostokąta. Kolejny raz złożyć ciasto na 3 części (jak poprzednio) i w takiej postaci włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i ponownie złożyć w taki sam sposób jak poprzednio. Włożyć do lodówki. Powtórzyć czynności jeszcze 2 razy.
  • Następnie podzielić ciasto na 3 części. Każdy kawałek rozwałkować na długi prostokąt i wycinać wycinać trójkąty. Na każdy trójkąt nałożyć pistacjowy krem. Zwijać, formując kształt rogala.
  • Nadziane rogale przełożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do 180°C i piec rogale ok. 20 minut, aż do ich zrumienienia. Gotowe rogale polać lukrem i posypać pistacjami

Metoda dla maszynistów

  • Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‚dough‚ (około 1,5 h), po czym wyjąć ciasto i postępować zgodnie z powyższymi instrukcjami
Keyword krem pistacjowy, pistacje, rogale, rogale półfrancuskie
Rogale półfrancuskie z nadzieniem pistacjowym
rogale z istacjami
rogale  zkremowym nadzieniem
rogaliki półfrancuskie z kremem
rogale z nadzieniem z pistacji
rogale instrukcja

Podrzucam też przepis na półfrancuskie cynamonki https://kroolinaria.pl/polfrancuskie-cynamonki/

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube