Jakis czas temu robiłam rogale Marcińskie w których główną role gra biały mak . Tak mi zasmakowały ze nie chcąc powtarzać nadzienia postanowiłam zmodyfikować je sobie według własnego smaku .Pozostałam wiec przy tym samym cieście ale nadzienie zmieniłam na migdałowe . Takie jak często można spotkać we francuskich croissantach. Uwielbiam ciasto francuskie z nadzieniem migdałowym ale jak dla mnie ma ono ten minus , ze na drugi dzień już jest mało smaczne . Najbardziej lubię takie świeże , zaraz po upieczeniu . Stad pomysł żeby połączyć ciasto z rogali Marcińskich z cudownie kremowym, migdałowym środkiem
Rogale z migdałowym nadzieniem
Składniki
Składniki na ciasto drożdżowo – francuskie :
- 1 szklanka letniego mleka
- 1 łyżka suchych drożdży 12 g lub 24 g drożdży świeżych
- 1 jajko
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 225 g masła w temperaturze pokojowej (30 g do ciasta i 195 g do przekładania)
Składniki na nadzienie migdałowe
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 szklanki zmielonych migdałów
- Szczypta soli do smaku
- 3 duże jajka
- 16 łyżek miękkiego niesolonego masła
Instrukcje
- Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami .Dodać resztę składników i rozetrzeć pomiędzy palcami. Pod koniec dodać 30 g roztopionego masła. Wyrobić ciasto, tylko do połączenia tak by pozostało lepiące. Uformować z ciasta prostokąt i owinąć szczelnie folią. Schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę.
- Schłodzone ciasto wyłożyć na stolnicę. Rozwałkować w prostokąt o wymiarach 30 x 15 cm. Krótsze strony powinny stanowić górę i dół. Pozostałą ilość masła z przepisu (195 g) rozsmarować równomiernie na środku ciasta pamiętając żeby zostawić po 1 cm marginesu wokół. Złożyć 1/3 ciasta od góry ku środkowi, następnie złożyć dolną część tak, by przykryła pierwszą (tak, jak składa się kartkę papieru ). Dobrze skleić brzegi,by masło nie wychodziło bokami . Odwrócić ciasto o 90º i delikatnie rozwałkować na prostokąt o wymiarach 25 x 17 cm używając jak najmniejszej ilości mąki do podsypywania. Złożyć ponownie jak poprzednio i schłodzić przez 45 minut w lodówce (ciasto za każdym razem owinąć folią spożywczą, by nie wyschło).
- Proces wałkowania i składania powtarzać kolejne 3 razy, chłodząc ciasto między wałkowaniami przez 30 minut. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc.
- Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików.
- W misce wymieszać cukier , zmielone migdały I sol. Następnie dodać masło i połączyć wszystko mikserem . Pod koniec ubijania dodać jajka , jedno po drugim ( nie wszystkie naraz) Po każdym dodanym jajku ubijać chwile do połączenia składników .
- Ciasto na rogaliki rozwałkować na duży prostokąt i pokroić na 12 trójkątów (o długich bokach). Rozsmarować nadzienie migdałowe na środku – zwijać rogaliki zaczynając od najszerszego boku, w kierunku wierzchołka. Ułożyć na blaszce, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na około 40 – 50 minut lub do podwojenia objętości. Posmarować rozkłóconym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 20-30 min lub do momentu aż zrobią się rumiane .
- Udekorować lukrem i płatkami migdałów
- Poniżej zdjęcia z neta jak wyrabiać ciasto
Źródło inspiracji
http://www.mojewypieki.com/post/rogale-marcinskie
http://natashaskitchen.com/2013/11/01/almond-croissants-french-bakery-style/