Półfrancuskie cynamonki

Konefka poleca: pó łfrancuskie cynamonki. Odkąd Konefka zrobiła samodzielnie ciasto na rogale marcińskie, te z wałkowaniem jak psychol masła pomiędzy kolejnymi warstwami, to dostała takiej fazy, że teraz wszystko zrobiłaby z tego ciasta.
Jakiś czas temu zrobiła z tego ciasta rogale z nadzieniem migdałowym czy z białą czekoladą i żurawiną. Jak zacznie robić z tego pierogi, to będzie można się martwić.
Tym razem na warsztat trafiły cynamonki. O jeżu kolczasty, jakie to było orgazmiczne i pyszne. Nadzienie z masła, cynamonu i cukru, a na wierzch cynamonowa posypka.
Konefka i króliś (doświadczalny) wylądowali w niebie. Koniecznie zróbcie. Pobawcie się trochę przy cieście ale WARTO!!!

Półfrancuskie cynamonki

Półfrancuskie cynamonki

Prep Time 3 hrs 45 mins
Cook Time 30 mins
12 hrs
Total Time 16 hrs 15 mins
Course Dessert
Cuisine international
Servings 18

Ingredients
  

Na ciasto

  • 1 kg przesianej mąki pszennej
  • 400 ml mleka
  • 120 g cukru
  • 120 g masła plus ok 300 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 4 g soli
  • 20 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych

Cynamonowe nadzienie:

  • 60 g masła roztopionego
  • 110 g cukru
  • kilka łyżeczek cynamonu
  • rodzynki opcjonalnie

dodatkowo

  • 50 g masła roztopionego
  • 50 g drobnego cukru wymieszanego z cynamonem

Instructions
 

Na ciasto

  • Mleko podgrzać w garnku lub mikrofalówce, by miało ok. 35-40°C. Wkruszyć drożdże do miski, z odmierzonych ilości dodać 2 łyżeczki cukru, 3 łyżeczki mąki i 100 ml ciepłego mleka. Wymieszać dokładnie zaczyn. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Pozostałe 120 g masła roztopić w rondelku. Jajko i żółtko ubić z pozostałym cukrem na puszystą masę.
  • W dużej misce umieścić przesianą mąkę, wyrośnięty rozczyn, ubite z cukrem jajka, sól oraz resztę mleka. Wymieszać drewnianą łyżką, a następnie dodawać masło partiami. Gdy ciasto stanie się w miarę jednorodne, wyłożyć je na stolnicę i dokładnie zagnieć. Ciasto będzie gotowe, gdy stanie się elastyczne i przestanie kleić się do rąk. Przełożyć je ponownie do miski, przykryć ściereczką i odstaw na 45 minut.
  • Masło podzielić na 3 równe części.
  • Gdy ciasto podrośnie, uderzyć w nie pięścią, by pozbawić pęcherzyków powietrza. Umieścić na stolnicy, zagnieść i rozwałkować w kształt prostokąta. Na 2/3 szerokości ciasta wyłożyć 1 część masła (1/3 ciasta pozostanie pusta). Ciasto złożyć do środka 3 razy, zaczynając od strony bez masła, a przykrywając warstwą z masłem. Docisnąć warstwy, skleić boki, żeby masło nie wychodziło i ponownie rozwałkować na kształt prostokąta. Kolejny raz złożyć ciasto na 3 części (jak poprzednio) i w takiej postaci włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i ponownie złożyć w taki sam sposób jak poprzednio. Włożyć do lodówki. Powtórzyć czynności jeszcze 2 razy.
  • Ciasto wyłożyć na stolnicę, podzielić na 2 części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej 35 x 30 cm, posmarować składnikami na nadzienie: roztopionym masłem, posypać cukrem i cynamonem, jeśli ktoś lubi – w tym momencie można dodać również rodzynki. Zwinąć jak roladę, pokroić ostrym nożem w plasterki, ułożyć na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) zachowując odstępy – sporo urosną. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia
  • Piec około 15 – 17 minut w temperaturze 180°C. Wyjąć, wystudzić na kratce.
  • Posmarować roztopionym masłem i posypać cynamonem z cukrem
Keyword bułeczki drożdżowe, cynamon, półfranccuskie
Półfrancuskie cynamonki
bułeczki drożdżowe z cynamonem
cynamonki
bułeczki półfrancuskie
Cynamonowe bułeczki

Podrzucam też przepis na rogale półfrancuskie https://kroolinaria.pl/rogale-polfrancuskie-z-zurawina/

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube