Ostatnimi czasy szukam nowych smaków … Pierogi robiłam już w różnych wariacjach. Z takim nadzieniem spotkałam się po raz pierwszy i mi mowę odjęło. Kiedy mówię, że mi mowę odjęło to jest wielkie coś … bo mnie się rzadko buzia zamyka. Jestem tym dzieckiem maltretowanym na stołówkach szkolnych wątróbką i to wspomnienie wraca do mnie w najczarniejszych koszmarach. Ale gdyby w takiej formie podawano mi wątróbkę za dzieciaka to ja bym ich całowała po rękach i prosiła o jeszcze. Niesamowite połączenie wątróbki z dyniowym pure i kwaskowatą pomarańczą zamknięte w ravioli.
Ravioli z wątróbką, dynią i pomarańczą podawane z marchewką
Składniki
CIASTO:
- 3 szklanki mąki mąka do podsypywania
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżka oliwy
- 1 jajko
- 1/3 łyżeczki soli
FARSZ:
- 25 dag wątróbki wieprzowej
- 10 dag boczku wędzonego
- 1 szklanka pure z dyni
- 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
- Sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
- 1/2 łyżeczki świeżego rozmarynu
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- oliwa
- chili w proszku
- sól pieprz,
Dodatkowo
- kilka sztuk małych marchewek wcześniej ugotowane ale dente
- 100 gram soczewicy z puszki
- 6 sztuk pieczarek
- sól
- kurkuma
- tymianek
- pesto
Instrukcje
Ciasto na ravioli
- Wszystkie składniki mieszamy, stopniowo dolewamy wodę ponieważ ilość wody zależy od wielkości jajka, wyrabiamy. Ciasto powinno być elastyczne i nie przylegać do ręki. Gotowe zawijamy w folię i odstawiamy żeby sobie poleżakowało, wtedy mąka zabierze zbędną wilgoć.
Farsz
- Podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Kiedy będzie już ładnie rumiana dodajemy pokrojony boczek, wątróbkę . Smażymy aż mięso zmięknie. Na koniec dodajemy dynię i startą skórkę z umytej i wyparzonej pomarańczy . Smażymy chwilę aby smaki się połączyły. Dodajemy świeży rozmaryn i przeciśnięty przez praskę czosnek oray paprykę chilli . Mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie blenderem miksujemy wszystko na gładką masę.
- Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i rozwałkowujemy na grubość 1-2 mm. Wykrawamy kółka .Na jednej części wykładamy po łyżeczce farszu, a dookoła niego pędzelkiem lub palcem smarujemy delikatnie odrobiną wody co ułatwi sklejanie posypanego mąką ciasta. Drugim kawałkiem ciasta przykrywamy pierwszy i delikatnie sklejamy ciasto dookoła farszu. Powtarzamy czynność do wyczerpania składników.
- Na patelni rozpuszczamy masło .Smażymy pieczarki , dodajemy wcześniej ugotowaną marchewkę , soczewicę , ciecierzycę .Doprawiamy solą , tymiankiem i kurkumą
- Pierogi podajemy z wcześniej przygotowanymi warzywami , pesto i koperkiem