Szukaj
Close this search box.

Racuszki z rabarbarem

Racuszki z rabarbarem. Czasem dopada ochota na coś słodkiego, ale nie chce się stać godzinami w kuchni czekając na efekt. Świetnie wtedy sprawdzają się takie racuszki na szybko z rabarbarem. Wiem, możecie nie mieć rabarbaru pod ręką. Możecie w zastępstwie wykorzystać jabłka pokrojone w kostkę. Jabłka przeważnie mamy na stanie w kuchni. Racuszki robi się szybko, są smaczne i wilgotne. Idealne na szybką przekąskę do popołudniowej kawy czy do szklanki mleka na śniadanie.

Racuszki z rabarbarem

Składniki
  

  • 125 ml mleka
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 30 g masła roztopionego i przestudzonego
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • duża szczypta soli
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 350 g rabarbaru

Dodatkowo

  • cukier puder do obtoczenia
  • olej rzepakowy do smażenia

Instrukcje
 

  • Umyty rabarbar, pokroic w kostkę, nie obierać ze skórki.
  • Do miski wlać mleko, dodać jajka, cukier i masło. Roztrzepać rózgą kuchenną do dokładnego połączenia się składników. Do masy przesiać mąkę pszenną, sól i proszek do pieczenia. Ponownie wymieszać rózgą kuchenną, do połączenia. Nastepnie dodać soku z pomarańczy i wymieszać. Dorzucić rabarbar i dobrze wymieszać.
  • Smażyć w głębokim tłuszczu nabierając łyżką maczaną uprzednio w oleju w temperaturze 175ºC, z obu stron, do wysmażenia. Po smażeniu odkładać na ręczniczek kuchenny do odsączenia. Po lekkim przestudzeniu obtaczać w cukrze pudrze

 

 

 

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube