Racuszki z rabarbarem. Czasem dopada ochota na coś słodkiego, ale nie chce się stać godzinami w kuchni czekając na efekt. Świetnie wtedy sprawdzają się takie racuszki na szybko z rabarbarem. Wiem, możecie nie mieć rabarbaru pod ręką. Możecie w zastępstwie wykorzystać jabłka pokrojone w kostkę. Jabłka przeważnie mamy na stanie w kuchni. Racuszki robi się szybko, są smaczne i wilgotne. Idealne na szybką przekąskę do popołudniowej kawy czy do szklanki mleka na śniadanie.
Racuszki z rabarbarem
Ingredients
- 125 ml mleka
- 2 duże jajka
- 2 łyżki cukru
- 30 g masła roztopionego i przestudzonego
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- duża szczypta soli
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- 350 g rabarbaru
Dodatkowo
- cukier puder do obtoczenia
- olej rzepakowy do smażenia
Instructions
- Umyty rabarbar, pokroic w kostkę, nie obierać ze skórki.
- Do miski wlać mleko, dodać jajka, cukier i masło. Roztrzepać rózgą kuchenną do dokładnego połączenia się składników. Do masy przesiać mąkę pszenną, sól i proszek do pieczenia. Ponownie wymieszać rózgą kuchenną, do połączenia. Nastepnie dodać soku z pomarańczy i wymieszać. Dorzucić rabarbar i dobrze wymieszać.
- Smażyć w głębokim tłuszczu nabierając łyżką maczaną uprzednio w oleju w temperaturze 175ºC, z obu stron, do wysmażenia. Po smażeniu odkładać na ręczniczek kuchenny do odsączenia. Po lekkim przestudzeniu obtaczać w cukrze pudrze





