Pyzy ziemniaczane z sosem grzybowym. Kluchy to moje ulubione danie. Tu podane z łopatką wieprzową i sosem mocno aromatycznym i grzybowym. Idealny obiad na niedzielę, kiedy można się trochę dopieścić kulinarnie.
Pyzy ziemniaczane z sosem grzybowym
Składniki
Na pyzy
- 1½ kg ziemniaków mączystych
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól i pieprz
Na łopatkę w sosie grzybowym
- 4 plastry łopatki wieprzowej
- 20 g suszonych grzybów namoczonych w wodzie
- 250 g brązowych pieczarek pokrojonych w plasterki
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 4 łyżki masła
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 mała cebula pokrojona w kostkę
- 250 ml gęstej śmietanki do sosów
- 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
Instrukcje
Na pyzy
- Ziemniaki podzielić na dwie części. Większą część zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Następnie przełożyć do ściereczki. Szczelnie zawinąć i odcisnąć z nadmiaru wody. Wodę z ziemniaków odstawić na kilkanaście minut, aż skrobia opadnie na dno miski. Drugą część ziemniaków ugotować i przecisnąć przez praskę.
- W misce połączyć ze sobą starte i ugotowane ziemniaki. Ciasto doprawić solą i pieprzem. Dodać skrobię, która osiadła na dnie garnka. Dodać mąki. Zagnieść na stolnicy posypanej mąką
- W dużym garnku zagotować wodę z solą. Ciasto pokroić w równe plastry, Następnie uformować okrągłe pyzy. Gotować po kilka po 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Na łopatkę w sosie grzybowym
- Na oleju z masłem podsmażyć z obu stron łopatkę posypaną solą i pieprzem. Następnie dodac cebulę. Chwile razem przesmażyć. Dodać pieczarki i chwilę razem podsmażyć co chwilę mieszając. Wlać wino.
- Następnie dodać suszone grzyby i wlać wodę z grzybów, doprawić solą oraz pieprzem gotować przez około 60 minut do miękkości mięsa i grzybów.
- Na koniec dodać śmietankę.