Puszysty sernik z kremem żurawinowym namelaka
Puszysty sernik z kremem żurawinowym namelaka
Prep Time 45 minutes mins
Cook Time 1 hour hr 30 minutes mins
12 hours hrs
Total Time 14 hours hrs 15 minutes mins
Course Dessert
Cuisine international
Servings 12
Ingredients
Na ciasteczkowy spód
- 180 g ciasteczek lotus biscoff
- 50 g masła roztopionego
Na żurawionowe puree
- 700 g mrożonej lub świeżej zurawiny
- 2 łyżki cukru
Na krem namelaka o smaku żurawinowym
- 150 ml mleka półtłustego
- 200 g białej czekolady
- 600 g żurawinowego puree uzyskanego z 700 g świeżej żurawiny zmieszanej z 2 łyżkami cukru i duszonymi na ogniu, a potem zblendowanymi
- 6 g glukozy w płynie
- 150 ml słodkiej smietanki 30 %
- 7 listków żelatyny dr Oteker lub 21 g żelatyny w proszku
Na sernik
- 6 jajek dużych
- 1 kg twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego lub z wiaderka
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 x 40 g budyń waniliowy proszek
- 1/2 szklanki oleju np. rzepakowego lub słonecznikowego
- 1 1/2 szklanki mleka 2%
- 1 3/4 szklanki mleka w proszku pełnego
Instructions
Na ciasteczkowy spód
- Ciasteczka zmielić w blenderze na piaskową masę, następnie dodać roztopione masło i jeszcze raz zmiksować. Masą ciasteczkową wyłożyć dno oraz boki tortownicy (25 cm). Mocno uklepać i docisnąć. Wstawić do lodówki i schłodzić przez pół godziny w lodówce
Na żurawinowe puree
- Żurawinę umieścić z cukrem w rondelku i zagotować. Gotować ok 10 min. cały czas mieszając. Ciepłą żurawinę zmiksować w blenderze. Odstawić do wystygnięcia.
Na krem namelaka o smaku żurawinowym
- Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
- Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Ja robię w ten sposób, że odcisniętą żelatynę wkładam do szklanki, a następnie do osobnego naczynia wlewam gorącą wodę i w to wstawiam szklankę z żelatyną i mieszając czekam aż zmieni konsystencję na płynną.
- Mleko podgrzać w średniej wielkości rondelku. Do gorącego mleka dodać pokrojoną drobno czekoladę i glukozę. Przykryć pokrywką i poczekać aż czekolada się rozpuści. Dodać żurawinowe puree, wymieszać i podgrzać, ale nie zagotowywać. Dodać żelatynę i dobrze połączyć. Pod koniec dodać zimną śmietankę.
- Na końcu, za pomocą blendera, zmiksować całość. Trzymać blender nieruchomo, tak aby głowica stykała się z dnem miski. W ten sposób nie napowietrzy się za bardzo masy.
- Gotową namelakę przykryć folią spożywczą, tak aby folia stykała się z powierzchnią masy czekoladowej.
- Schłodzić namelakę w lodówce min. 12 godzin.
- Schłodzoną namelakę, za pomocą miksera ręcznego miksować przez ok 1,5 minuty lub dłużej, aby napowietrzyć krem.
Na sernik
- Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić razem z cukrem na jasną i puszystą masę.
- W osobnej misie umieścić ser, żóltka i zmiksować. Dodac budynie waniliowe i znów połączyć. Następnie dodawac powoli olej. Wymieszać. Teraz dodać mleko w płynie. Zmiksować. Następnie dodać mleko w proszku, nie przerywając miksowania. Masę serową, łyżka po łyżce dodawac do ubitych wczesniej białek. Połączyć na wolnych obrotach. Mase serową wylać na ciasteczkowy spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 C na ok 90 minut. Sernik studzić w piekarniku
- Wcześniej przygotowany rem wyłożyć na upieczony i wystudzony sernik. Wyrównać. Wstawić do lodówki, do stężenia
Keyword krem namelaka, pieczony sernik, sernik, zurawina
Podrzucam też przepis na Sernik z kakaową wkładką i jagodami – kroolinaria