Puszysty sernik z kremem żurawinowym namelaka

Puszysty sernik z kremem żurawinowym namelaka

Puszysty sernik z kremem żurawinowym namelaka

Puszysty sernik z kremem żurawinowym namelaka

Prep Time 45 minutes
Cook Time 1 hour 30 minutes
12 hours
Total Time 14 hours 15 minutes
Course Dessert
Cuisine international
Servings 12

Ingredients
  

Na ciasteczkowy spód

  • 180 g ciasteczek lotus biscoff
  • 50 g masła roztopionego

Na żurawionowe puree

  • 700 g mrożonej lub świeżej zurawiny
  • 2 łyżki cukru

Na krem namelaka o smaku żurawinowym

  • 150 ml mleka półtłustego
  • 200 g białej czekolady
  • 600 g żurawinowego puree uzyskanego z 700 g świeżej żurawiny zmieszanej z 2 łyżkami cukru i duszonymi na ogniu, a potem zblendowanymi
  • 6 g glukozy w płynie
  • 150 ml słodkiej smietanki 30 %
  • 7 listków żelatyny dr Oteker lub 21 g żelatyny w proszku

Na sernik

  • 6 jajek dużych
  • 1 kg twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego lub z wiaderka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 x 40 g budyń waniliowy proszek
  • 1/2 szklanki oleju np. rzepakowego lub słonecznikowego
  • 1 1/2 szklanki mleka 2%
  • 1 3/4 szklanki mleka w proszku pełnego

Instructions
 

Na ciasteczkowy spód

  • Ciasteczka zmielić w blenderze na piaskową masę, następnie dodać roztopione masło i jeszcze raz zmiksować. Masą ciasteczkową wyłożyć dno oraz boki tortownicy (25 cm). Mocno uklepać i docisnąć. Wstawić do lodówki i schłodzić przez pół godziny w lodówce

Na żurawinowe puree

  • Żurawinę umieścić z cukrem w rondelku i zagotować. Gotować ok 10 min. cały czas mieszając. Ciepłą żurawinę zmiksować w blenderze. Odstawić do wystygnięcia.

Na krem namelaka o smaku żurawinowym

  • Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
  • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Ja robię w ten sposób, że odcisniętą żelatynę wkładam do szklanki, a następnie do osobnego naczynia wlewam gorącą wodę i w to wstawiam szklankę z żelatyną i mieszając czekam aż zmieni konsystencję na płynną.
  • Mleko podgrzać w średniej wielkości rondelku. Do gorącego mleka dodać pokrojoną drobno czekoladę i glukozę. Przykryć pokrywką i poczekać aż czekolada się rozpuści. Dodać żurawinowe puree, wymieszać i podgrzać, ale nie zagotowywać. Dodać żelatynę i dobrze połączyć. Pod koniec dodać zimną śmietankę.
  • Na końcu, za pomocą blendera, zmiksować całość. Trzymać blender nieruchomo, tak aby głowica stykała się z dnem miski. W ten sposób nie napowietrzy się za bardzo masy.
  • Gotową namelakę przykryć folią spożywczą, tak aby folia stykała się z powierzchnią masy czekoladowej.
  • Schłodzić namelakę w lodówce min. 12 godzin.
  • Schłodzoną namelakę, za pomocą miksera ręcznego miksować przez ok 1,5 minuty lub dłużej, aby napowietrzyć krem.

Na sernik

  • Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić razem z cukrem na jasną i puszystą masę.
  • W osobnej misie umieścić ser, żóltka i zmiksować. Dodac budynie waniliowe i znów połączyć. Następnie dodawac powoli olej. Wymieszać. Teraz dodać mleko w płynie. Zmiksować. Następnie dodać mleko w proszku, nie przerywając miksowania. Masę serową, łyżka po łyżce dodawac do ubitych wczesniej białek. Połączyć na wolnych obrotach. Mase serową wylać na ciasteczkowy spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 C na ok 90 minut. Sernik studzić w piekarniku
  • Wcześniej przygotowany rem wyłożyć na upieczony i wystudzony sernik. Wyrównać. Wstawić do lodówki, do stężenia
Keyword krem namelaka, pieczony sernik, sernik, zurawina
sernik z zurawiną

puszysty sernik

sernik z kremem naamelaka

sernik z żurawinowym kremem

Podrzucam też przepis na Sernik z kakaową wkładką i jagodami – kroolinaria

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube