Puszysty chleb pomidorowy. Mega puszytsy, mega pomidorowy i fajny żeby zapchać Króliką ( doświadczalnego ) Wsadzić Królikowi do paszczy taki jeden kawałek i cisza murowana na jakiś czas. Każda minuta ciszy z Królikiem na wagę złota, więc jak widzicie, że menda przełyka, to pakujecie mu do paszczy kolejny kawałek i delektujecie się kolejnymi minutami radosnego, niczym nie zmąconego spokoju.
Dodatkowym atutem jest fakt, że jak już Króliś się odettka, to mu pienknie z paszczy jedzie ziołkami, których użyliście do zrobienia chlebka. Królis pachnie świeżo i wiosennie, zaoszczędzicie na miętowej gumie. Same plusy jak widzicie, więc brać się do roboty, bo chlebek łatwy w zrobieniu i fajnie wygląda.
Puszysty chleb pomidorowy
Czas przygotowania 30 minuty minut
Czas gotowania 20 minuty minut
2 godziny godzin
Łączny czas 2 godziny godzin 50 minuty minut
Składniki
- 450 g mąki chlebowej
- 15 g cukru
- 10 g saoli
- 8 g suchych drożdży
- 150 ml passaty pomidorowej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 22 g oliwy z oliwek
- 120 – 170 ml zimnej wody
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 45 g sera parmezan
Instrukcje
- W misie maszyny do chleba umieścić passatę pomidorową, koncentrat pomidorowy, sól, cukier, mąkę, zioła. Dodać oliwę i wodę. Na końcu dodać ser i drożdże. Ja ustawiam maszynę na program półtoragodzinnego wyrabiania ciasta z podgrzewaniem.
- Jeśli nie macie maszyny do chleba na blat wysypujecie suche składniki ( bez drożdży ) na to mokre i na koniec drożdże. Wyrabiacie na gładkie ciasto. Dobrze wyrobione ciasto odstawiacie na godzinę do wyrosnięcia. Po tym czasie postępujecie dokładnie tak samo jak po wyciągnięciu z maszyny.
- Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką i podzielić na 8 równych części. Każdą część uformować w kuleczkę. Kulki umieścić w formie z kominem i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
- Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok 20 min. Po wyjęciu chleba przesmarować oliwą.