Pulpety w sosie musztardowym
Tak, tak…mięsko…na dodatek wieprzowe. A z tego mięska zrobione pulpety pływające żabką w sosie musztardowym. A skąd taka rozpusta? Ano stąd, że Króliś (doświadczalny) jest na wyjeździe, więc hulaj dusza piekła nie ma. Konefka je mięso na śniadanie, pośniadanie, obiad, poobiad, kolację i miedzy posiłkami. Pulpety naprawdę pierwsza klasa a sos charakterny jak Konefka. Chwilo trwaj, Króliku nie wracaj za szybko bo w kolejce czekają udziec jagnięcy, steki, schabowe i inne mięsne rarytatsy
Pulpety w sosie musztardowym
Porcje 4
Składniki
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego szynka wieprzowa
- 1 czerstwa bułka namoczona w mleku
- 4 łyżki mleka
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki musztardy francuskiej ziarnistej
- 200 g pieczarek pokrojonych w grubsze paski
- 1/2 szklanki śmietanki
Instrukcje
- Mięso mielone umieśćić w większej misce. Dodac odciśnietą bułkę. Dodać przyprawy i czosnek, dobrze wymieszać. Dokładnie wyrobić ręką, następnie uformować nieduże pulpeciki.
- Na patelni z rozgrzanym olejem obsmażać z 2 stron pulpeciki na złoty kolor. Dodać sos sojowy i bulion. Zagotować. Dodać musztardę i delikatnie wymieszać. Przykryć, zmniejszyć trochę ogień i gotować przez około 25 minut
- Na osobną patelnię włożyć łyżkę masła, dodać pokrojone pieczarki i smażyć aż się zrumienią. Dodać do pulpetów. Następnie wlać smietankę i dusić do momentu zredukowania sosu