Pulpety w sosie buraczkowym. Pulpety wieprzowe w sosie burakowym z dodatkiem chrzanu, dal dodanaia charakterności. Sos jest bardzo kremowy i przyjemny w smaku. Dodatkowo ziemniaki hasselback.
Pulpety w sosie buraczkowym
Składniki
Na sos buraczkowy
- 150 ml słodkiej smietanki do sosów
- ok 100 g ugotowanego buraka
- 300 ml soku z buraka
- sól pieprz
- 2 łyżeczki chrzanu ostrego
Na pulpety
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego szynka wieprzowa
- 3 łyzki płatków gryczanych
- 4 łyżki mleka
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 średnia cebula pokrojona w drobną kostkę i podduszona na maśle
Instrukcje
Na sos buraczkowy
- Wszystkie składniki umieścic w blenderze i zmiksowac na gładką masę.
Na pulpety
- Mięso mielone umieśćić w większej misce. Dodac odciśnietą bułkę. Dodać przyprawy i czosnek, dobrze wymieszać. Dokładnie wyrobić ręką, następnie uformować nieduże pulpeciki.
- Na patelni z rozgrzanym olejem obsmażać z 2 stron pulpeciki na złoty kolor. Pulpety przełożyć do sosu pomidorowego i dusic razem około 20 min
- Sos przelać do głebokiej patelni, wrzucić pulpety i dusić razem kilkanaście minut