Króliś (doświadczalny) poleca: zupę pomidorową ze świeżych pomidorów
No…to jest pomidorowa z prawdziwego zdarzenia, a nie jakaś porosołowa popierdówka z koncentratem pomidorowym zaciągana mąką. Zupa na łopatce wieprzowej, z dużą ilością warzywków.
Do tego multum pomidorków winnych przesmażanych na masełku z obłędną ilością czosnku. Żadnej śmietany, żadnej mąki…tylko pomidorowa moc.
Konefka już dawno nie jadła tak dobrej zupy. Dodatkową robotę odwalają tam suszone pomidorki. Pomidorowa idealna. Króliś (doświadczalny) zeżarł z samym makaronem. Konefka nie żałowała sobie łopatki wieprzowej na której ugotowana była zupka.

Przepis na: zupę pomidorową ze świeżych pomidorów
Prep Time 15 mins
Cook Time 1 hr 30 mins
Total Time 1 hr 45 mins
Course Main Course
Cuisine international
Servings 6
Ingredients
- 500 gr łopatki wieprzowej pokrojonej w plastry
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 por
- 1/2 selera
- sól
- pieprz
- 1 kg świeżych pomidorów np winnych przekrojonych na pół
- 7 suszonych pomidorów z zalewy
- 4 ząbki czosnku
- 1/ 2 cebuli
- 3 łyżka masła
Instructions
- Łopatkę umyć i włożyć do zimnej wody wstawić na ogień i powoli gotować. Marchew oraz pietruszkę obrać a następnie opłukać włożyć do gotującego się wywaru. Doprawić solą i pieprzem.Następnie z cebuli zdjąć skórkę przekroić na pół i uprażyć na suchej patelni. Gotować powoli aż warzywa i mięso staną się miękkie. Na patelni, na roztopionym maśle przesmażyć z czosnkiem świeże pomidory. W blenderze umieścić zawartość patelni, dodać suszone pomidory. Zblendować na pomidorowe puree. Puree dodać do mięsnego wywaru. Wymieszać i zagotować. Podawać z ulubionym makaronem.
Keyword czosnek niedżwiedzi, pomidory, suszone pomidory, zupa



