Króliś (doświadczalny) poleca: zupę krem z kiszonej kapusty z prażokami
Kto lubi kombinacje w kuchni, łapka w górę. Tom razom Konefkę wzięło było na eksperymenty. Oczywiście jak wpadła na pomysł zrobienia zupy krem z kapusty kiszonej to czuła się jak jaki Kolumb czy inny odkrywca, duma ja rozpierała i blask na nią spłynął…
I mogłoby tak zostać, Konefka mogła zostać szczęśliwym odkrywcom, gdyby „gupia” nie zajrzała do internetu i nie odkryła, że „ale to już było” …czar prysł i uj bombki strzelił…
Okazuje się, że w internecie już wszystko jest i nawet jak człowiekowi się wydaje, ze coś sam wymyślił, to nic bardziej mylnego. Na otarcie łez po utraconej dumie odkrywcy, Konefce została obłędna zupa. Kwaskowa (prawdę mówiąc wykręcająca pysk, ale Konefka akurat tak lubi). W gratisie kremowe prażoki okraszone podsmażonym boczusiem.
Jak nie wiecie co to prażoki, to może szybciej Wam coś powie nazwa prażucha, psiocha, dziady czy porka ziemniaczana, bo podobno w innych regionach i tak się na to mówi. Jak zwał, tak zwał. Króliś (doświadczalny) zeżarł dwie porcje (nawet z boczusiem), więc danie największego, kulinarnego krytyka zyskało uznanie
Przepis na: zupę krem z kapusty kiszonej z prażokami
Ingredients
Na krem z kiszonej kapusty
- 500 g łopatki wieprzowej pokrojonej w plastry
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 por
- 1/2 selera
- sól
- pieprz
- 900 g kapusty kiszonej w słoiku 600 g bez płynu
- 3 łyżki masła
- 2 cebule pokrojone w kostkę
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 200 ml słodkiej śmietanki do sosów
Na prażoki
- 1 kg ziemniaków
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka Sól morska
- Gałka muszkatołowa zmielona opcjonalnie
- Kminek mielony w torebce opcjonalnie
dodatkowo
- 300 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
Instructions
Na krem z kiszonej kapusty
- Łopatkę umyć i włożyć do zimnej wody wstawić na ogień i powoli gotować. Marchew oraz pietruszkę obrać a następnie opłukać włożyć do gotującego się wywaru. Doprawić solą i pieprzem.Gotować powoli aż warzywa i mięso staną się miękkie.
- Z kapusty odlać nadmiar kwasu (zatrzymać na później) Kapustę raz przepłukać w zimnej wodzie i bardzo dobrze odcisnąć. Odciśniętą kapustę kiszoną posiekać nożem. W garnku umieścić masło i na roztopione wrzucić cebulę. Dusić do miękkości. Następnie dodać kapustę, czosnek i pieprz.Można podlac trochę bulionem z łopatki wieprzowej. Dusić do miękkości kapusty.
- W blenderze umieścić kapustę i zblendować. Dodać bulion. Nie podaję jaką ilość, bo to zależy jak gęsty i kwaśny chcecie krem z kapusty. Dodajcie tyle, żeby wam smakowało. ja lubię kwaśne, wykręcające twarz smaki, więc nie dawałam bardzo dużo. Pod koniec dodać śmietankę. Jesli jest dla Was za mało kwaśne możecie dodać pozostały sok z odciśniętej kapusty.
Na prażoki
- Ziemniaki zalać woda, gotować 10-15 min, tak aby były na wpół miękkie, następnie wsypać szklankę mąki aby dokładnie pokryć wszystkie ziemniaki.
- Gotować dalej pod przykryciem aż ziemniaki będą miękkie a woda zostanie wchłonięta przez mąkę.( nadmiar wody odcedzić nie wylewając jej).
- Całość ubijać drewnianą pałka lub tłuczkiem do ziemniaków na jednolitą puszystą masę która będzie odchodziła od brzegów garnka. Jeżeli masa będzie za sucha podlać wodą z odcedzonych ziemniaków i dalej ubijać.
- Na patelni przesmażyć wędzony boczek.
- Krem z kapusty podawać z prażokami okraszonymi podsmażonym boczkiem