Króliś (doświadczalny) poleca: zupę cukiniową z kuskusem i batatami
Zupa z serii „leżę i pachnę”. Nazwa stąd, że potrzebujecie ok 30 minut na przygotowanie zupy z palcem w wiadomym miejscu. I mówię tu od zaczęcia zupy, czyli obrania warzyw i pokrojeniu ich na mniejsze kawałki do wylania zupy na talerz.
No bułka z masłem…znaczy zupa…ale robi się ja szybko, łatwo i przyjemnie. Można zrobić na kawałku jakiejś kostki czy kawałku kurczaka, ale cały czas Króliś (doświadczalny) ma fazę na noworoczne postanowienia, więc zupa bez mięsa. Warzywka przesmażacie na maśle.
Zupa lekka, fajnie tam się ten kuskus sprawdza i bataty (ofcorsik, możecie dać normalne ziemniaki). Zupa tak lekka, że Króliś (doświadczalny) pląsał potem po całym domu jak jakaś wróżka Zębuszka i nucił piosenkę śpiewaną przez Jarocką:
„Motylem jestem
Na, na, na, na, motylem jestem
Pofrunę, gdzie nie byłam jeszcze
Zatrzymaj, bo nie wrócę więcej”
Przy ostatniej linijce, ze Króliś (doświadczalny) miałby pofrunąć i nie wrócić, Konefce zakręciła się łezka wzruszenia 😉
Przepis na: zupę cukiniową z kuskusem
Ingredients
- 2 łyżki masła
- 1/2 pora pokrojonego w plasterki
- 2 marchewki pokrojone w talarki
- 1 pietruszka pokrojona w talarki
- 2 łodygi selera naciowego pokrojone w kostkę
- 2 cukinie pokrojone w półksiężyce
- 1 średniej wielkości batat pokrojony w kostkę
- 4 łyżki kuskusu
- 2 ząbki czosnku
- 1.5 litra bulionu warzywnego
- 2 łyżki słodkiej śmietanki do sosów
- pieprz do smaku
Instructions
- Masło roztopić na patelni. Na gorący tłuszcz wrzucić wszystkie warzywa i przesmażyć. Po 5 minutach dodać czosnek. Wlać bulion i gotować ok 20 min do miękkości warzyw. Wsypac kuskus i gotować kolejne 5 minut. Wlać smietankę i wymieszać. Podawać ze świeżą natcią pietruszki