Przepis na: szybkie ciasto z rabarbarem

Króliś (doświadczalny) poleca: szybkie ciasto z rabarbarem
„— Pucu! Pucu! Chlastu! Chlastu!
Nie mam rączek jedenastu” M. Konopnicka

No i dobrze, że nie ma rączek jedenastu. przy tym cieście wystarczą dwie, mogą być nawet lewe. Może być nawet jedna na upartego i też sobie dacie radę z tym prostym ciastem.
Kilka składników, minutka…no może dwie zagniatania… i koniec roboty. No dobra kolejna minutkę wykładacie owoce na wierzch i wstawiacie do piekarnika.
Najdłuższe katorgi przeżywacie oczekując aż placek się upiecze. Z tej ilości wychodzą dwa placuszki nafaszerowane rabarbarem. Do tego cukier puder i placek do kawy gotowy.
Prosty, smaczny, jedyna wada, że za szybko znika. Nie szkodzi. W kilka minut możecie przygotować następny. Skoro takie beztalencie kulinarne jak Króliś (doświadczalny) da radę, to Wy też z palcem w …wiadomym miejscu dacie radę. 

Przepis na: szybkie ciasto z rabarbarem

Prep Time 10 mins
Cook Time 30 mins
Total Time 40 mins
Course Dessert
Cuisine international
Servings 12

Ingredients
  

  • 250 g kremowego serka typu philadelphia lub zmielony twaróg
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 3/4 szkl cukru
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka łodyg rabarbaru pokrojonych na mniejsze niewielkie prostokąty (ok 3 cm)
  • dodatkowo
  • cukier puder

Instructions
 

  • 2 blaszki o wymiarach 22cm/22 cm wyłożyć pergaminem (ja nie miałam więc użyłam folii aluminiowej).
  • Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części. Każdy kawałek ciasta lekko rozwałkować i wyłożyć spód blaszki. Na wierzch powciskać prostokąty rabarbaru.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok 30- 35 min. Posypać cukrem pudrem
Keyword królik na słodko, rabarbar, szybkie ciasto

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube