Króliś (doświadczalny) poleca: szybkie ciasto z rabarbarem
„— Pucu! Pucu! Chlastu! Chlastu!
Nie mam rączek jedenastu” M. Konopnicka
No i dobrze, że nie ma rączek jedenastu. przy tym cieście wystarczą dwie, mogą być nawet lewe. Może być nawet jedna na upartego i też sobie dacie radę z tym prostym ciastem.
Kilka składników, minutka…no może dwie zagniatania… i koniec roboty. No dobra kolejna minutkę wykładacie owoce na wierzch i wstawiacie do piekarnika.
Najdłuższe katorgi przeżywacie oczekując aż placek się upiecze. Z tej ilości wychodzą dwa placuszki nafaszerowane rabarbarem. Do tego cukier puder i placek do kawy gotowy.
Prosty, smaczny, jedyna wada, że za szybko znika. Nie szkodzi. W kilka minut możecie przygotować następny. Skoro takie beztalencie kulinarne jak Króliś (doświadczalny) da radę, to Wy też z palcem w …wiadomym miejscu dacie radę.
Przepis na: szybkie ciasto z rabarbarem
Ingredients
- 250 g kremowego serka typu philadelphia lub zmielony twaróg
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 żółtka
- 3/4 szkl cukru
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka łodyg rabarbaru pokrojonych na mniejsze niewielkie prostokąty (ok 3 cm)
- dodatkowo
- cukier puder
Instructions
- 2 blaszki o wymiarach 22cm/22 cm wyłożyć pergaminem (ja nie miałam więc użyłam folii aluminiowej).
- Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części. Każdy kawałek ciasta lekko rozwałkować i wyłożyć spód blaszki. Na wierzch powciskać prostokąty rabarbaru.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok 30- 35 min. Posypać cukrem pudrem