Króliś (doświadczalny) poleca: sernik na zimno z musem jagodowym
Już dawno na „konefkowych salonach” nie gościł ulubiony Konefkowy deser, czyli sernik. Najwyższa pora była więc to nadrobić.
Tak oto mamy ciasteczkowy, kakaowy spód, do tego mamy masę serowo – śmietannkową, trochę „borówków” amerykańskich i jagodowy, kremowy musik. Do zrobienia musiku, Konefka wsparła się słoiczkiem jagód w syropie.
Króliś (doświadczalny) tak sprawdzał i utwierdzał się w przekonaniu czy rzeczywiście smaczne i zjadliwe, że summa summarum Konefka cudem odtratowała jeden zabłąkany kawałek, żeby sama się przekonać czy smaczne.
Przepis na: sernik na zimno z musem jagodowym
Czas przygotowania 1 godzina godzinę
12 godziny godzin
Łączny czas 13 godziny godzin
Rodzaj Dessert
Kuchnia international
Porcje 12
Składniki
Na ciasteczkowy spód
- 160 g kakaowych herbatników
- 40 g roztopionego masła
Na masę serową
- 500 g kremowego serka typu Philadelphia
- 300 g śmietany kremówki
- 1 cytryna sok
- 5 listków żelatyny lub 5 łyżeczek żelatyny
- cukier opcjonalnie
Na masę jagodową
- 320 g jagód w syropie ja miałam słoiczek z firmy Rolnik
- 480 ml śmietany kremówki
- 7 listków żelatyny ub 7 łyżeczek żelatyny
- cukier opcjonalnie
dodatkowo
- 250 g borówek amerykańskich
- owoce do dekoracji
- pokruszone bezy do dekoracji
- liofilizowana malina
Instrukcje
Na ciasteczkowy spód
- Ciastka rozdrobnić blenderem lub wałkiem na piasek, wymieszać z roztopionym masłem.
- Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć masą ciasteczkową.Wcisnąć w dno, wyrównać, schłodzić pół godziny w lodówce.
Na masę serową
- Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
- Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
- W misie miksera ubić kremówkę z cukrem. Ja dodaję cukier na oko, bo nie lubię jak jest za słodko. Następnie dodać kremowy serek i połączyć z ubitą śmietaną. Dodać sok z cytryny. Pod koniec dodać rozpuszczona żelatynę. Połączyć i wylać na ciasteczkowy spód. Na wierzchu ponaciskac borówki.
Na masę jagodową
- Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
- Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
- Jagody z syropem zblendować na gładką masę, przetrzeć przez sitko. W misie miksera ubić kremówkę z cukrem. Dodać jagodowe puree i zmiksować razem. Dodać żelatynę i połączyć. Jagodowy mus wylać na masę serową. Wstawić do lodówki, do stężenia
- Udekorować według uznania
Słowo kluczowe ciasta, jagody, królik na słodko, sernik na zimno
Podrzucam też przepis na sernik z musem śliwkowym https://kroolinaria.pl/sernik-na-zimno-z-musem-sliwkowym/