Króliś (doświadczalny) poleca: sernik brzoskwiniowy na zimno
A spróbowałby nie polecać… To miałby z Konefką do czynienia. Nawet kręcacy nosem Króliś (doświadczalny) powinien docenić, że Konefka się starała, żeby była to trochę odchudzona wersja w sam raz na rewolucyjne podejście futrzaka do sztandarowych hasłem ” w Nowy Rok z przytupem”
Konefka wymieszała masę serową z jogurtem, żeby było trochę lżej i nafaszerowała sernik brzoskwiniami. Przezornie nie wspomniała Królisiowi (doświadczalnemu), że do masy ciasteczkowej dodała masełko. O czym tu wspominać, jak tego masełka było jak na lekarstwo i taka ilość (niestety) nie byłaby w stanie wykończyć kicaka.
Serniczek lekki i przyjemny w smaku. Dzięki dodatkowi soku z cytryny lekko kwaskowy, żeby nie było za mdło. Konefka w trosce o zdrowie Królisia zamiast cukru dodała ksylitol. No kurna, taka była dobra. Wy możecie dodać cukier, jeśli nie jesteście zafiksowani tak jak Króliś (doświadczalny) na bzdetach typu nowy rok, nowy ja, na umartwianiu się i odmawianiu sobie każdej drobnej przyjemności.
Pamiętajcie, że w myśl pewnego filmu „Chodzi o potwierdzenie procentu cukru w cukrze w zależności od podziemnego promieniowania na tym terenie” Poszukiwany, poszukiwana. Nie dajcie się zwariować 😉 i podarujcie sobie odrobinę luksusu.

Przepis na: sernik na zimno z brzoswkiniami
Ingredients
Na ciasteczkowy spód
- 150 g ciastek pełnoziarnistych typu „digestive”
- 50 g masła roztopionego
Na masę sernikową
- 600 g serka kremowego typu Philadelphia
- 500 ml jogurtu brzoskwiniowego
- cukier puder opcjonalnie
- sok z 1 cytryny
- 9 listków żelatyny
dodatkowo
- 7 połówek brzoswkiń z puszki
- Tortownica o srednicy 23 cm
Instructions
Na ciasteczkowy spód
- Herbatniki i masło umieścić w misie blendera i zmiksować do dokładnego pokruszenia się ciastek. Masą ciasteczkową wyłożyć dno tortownicy, wyrównać i schłodzić w lodówce.
Na masę sernikową
- Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
- Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
- W osobnym naczyniu połączyc ser z jogurtem. Dodać sok z cytryny. Delikatnie lecz dokładnie wymieszać przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej. Sprawdzić czy odpowiada nam smak. W razie potrzeby dodać cukier puder. Następnie dodać rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać.
- Na ciasteczkowym spodzie ułożyć połówki brzoskwiń. Na wierzch wylać brzoswiniową masę. Wstawić do lodówki, do całkowitego stężenia




Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.