Przepis na: schab w parmezanowej panierce

Króliś (doświadczalny) poleca: schab w parmezanowej panierce
Oj długo łaził za Konefką schab, ale gdyby nie wyzwanie rzucone Konefce na jednej z grup kulinarnych, to Konefka jeszcze by odkładała zrobienie schabu.  Niepotrzebnie w sumie Konefka się bała. Kiedyś tam Konefka robiła schab, ale nie wyszedł jej taki jak sobie wymarzyła, trauma została i ciężko było potem zabrać się za ten kawałek mięsa ponownie.

Obawy były niepotrzebne, bo schab wyszedł zacny. Najpierw moczony w mleku i cebuli a potem moczony w roztopionym maśle i obtoczony w parmezanowej panierce. Pieczony był w piekarniku. No paluszki lizac wyszło. Do tego były dodatki na wypasie: ziemniaki hasselback, sałata ze śmietaną, taka jak babcia robiła plus sałatka z czerwonej papryki, pomidora, cebuli i naci pietruszki. No wypas pełną gębą.
Przy tej ilości dodatków, Króliś nawet chyba nie zauważył schabu, bo zjadł wszystko bez mrugnięcia okiem i paluszki oblizywał. 

Przepis na: schab w parmezanowej panierce

Prep Time 30 mins
Cook Time 30 mins
12 hrs
Course Main Course
Cuisine international
Servings 5

Ingredients
  

Na schab w parmezanowej panierce

  • 5 kawałków schabu
  • 500 ml mleka
  • 2 średnie cebule pokrojone w talarki
  • 7 łyżek masła
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu lub grana padano
  • sól
  • pieprz
  • czerwona papryka słodka
  • czosnek granulowany

Instructions
 

Na schab w parmezanowej panierce

  • Schab umieścić w pojemniku, zalać mlekiem wymieszanym z plastrami cebuli. Zamknąc i odstawić na noc.
  • Na drugi dzień wyciągnąć z mleka, osuszyć i rozbić tłuczkiem na cienkie kotlety
  • Piekarnik nagrzać do 220 stopni C.
  • Kotlety doprawić solą, pieprzem, słodką papryką, czosnkiem granulowanym i posmarować roztopionym masłem, następnie obtoczyć w mieszance tartej bułki i tartego parmezanu. Ułożyć na blaszce do pieczenia wysmarowanej oliwą. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 -40 minut.
  • Podawać według uznania. U mnie były to ziemniaki hasselback, sałata ze śmietaną i sałatka : pomidor, papryka czerwona, czerwona cebula, nać pietruszki plus sól i pieprz.
Keyword danie mięsne, parmezan, schab

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube