Pani Prońko w swoim znanym szlagierze „Jesteś lekiem na całe zło” śpiewała „Robisz małpę i masz w domu cyrk”. Tak w skrócie można podsumować reakcję Królisia (doświadczalnego) na widok pięknej łopatki wieprzowej.
Na stół wjechała zdaniem Konefki przesmaczna rolada z łopatki wieprzowej nadziana karmelizowanym ananasem. Króliś (doświadczalny) miał jakby odmienne zdanie i się zaczęło, ze on tego mięsnego badziewia jeść nie będzie, on chce warzywka i było ogólnie wesoło…czyli cyrk na kółkach
Dobrze, że Konefka zrobiła ryż i dodała jakies awokado, to na szybko upierdzieliła do tego Królisiowi jajko sadzone i cyrk dzięki Bogu się skończył i w spokoju można się było delektować fajną roladką wieprzową.
Powiem Wam, że ten ananas robi tu niezłą robotę. Polecam. Cyrkiem Królisia się nie ma co przejmować, bo on jest drama queen i mieliście się czas do tych cyrków przyzwyczaić
Przepis na: roladę wieprzową z karmelizowanym ananasem
Ingredients
- Na karmelizowanego ananasa
- 1/2 ananasa pokrojonego w kostkę
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
Na roladę wieprzową
- 1 kg łopatki wieprzowej
- sól pieprz
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- suszony rozmaryn
- suszony majeranek
- szczypta chilli
- olej do smarowania miesa
Instructions
Na karmelizowanego ananasa
- Masło rozpuścić na patelni, dodać cukier i chwilę razem dusić. Dodać sok z cytryny oraz ananasa. Dodać rozmaryn. Smażyć chwilę, przewrócić na drugą stronę i ponownie chwilę dusić. Ananas powinien być miękki ale jeszcze jędrny.
Na roladę wieprzową
- Łopatkę rozkroić tak, żeby otrzymać płaski plaster mięsa, w razie potrzeby rozbić trochę tłuczkiem. Rozbite mięso nasmarować czosnkiem i natrzeć przyprawami z dwóch stron. Na środek nałożyć karmelizowanego ananasa. Całość przenieść na folię aluminiową i za jej pomocą zwinąć w roladę. Zawinąć szczelnie w folię, tworząc cos w kształcie długiego cukierka. Wstawić do piekranika nagrzanego do 180 C i piec ok 90 min. Pod koniec pieczenia rozwinąć, przesmarować olejem i piec do zrumienienia.