Króliś (doświadczalny poleca: roladę kakaową z musem kawowym
Ciasto na weekend pt „podaruj sobie odrobinę luksusu, jesteś tego warta” Luksus tym razem w postaci rolady kakaowej nasączonej kawą a do tego lekki, puszysty mus kawowy. W ramach całkowitej rozpusty jako przysłowiowa wisienka na torcie suszone śliwki moczone w rumie.
Ciasto idealne dla maniaków kawowych, takich jak Konefka. Królisiowi w sumie wszystko jedno było, najwazniejsze żeby było słodkie do kawy na weekend. Jak masz w chałupie nienażartego królisia, co wyżera nawet po ciasteczkowe okruszki z dywanu, proponuję zrobić ciasto z podwójnej porcji, żeby się nie okazało, że Ty też musisz się zadowolić okruszkami. Nie daj sobie odebrać weekendowego luksusu
Przepis na: roladę kakaową z musem kawowym
Prep Time 1 hour hr 15 minutes mins
Cook Time 15 minutes mins
Total Time 1 hour hr 30 minutes mins
Course Dessert
Cuisine international
Servings 10
Ingredients
CIASTO
- 6 jajek
- 80 g cukru
- 50 g mąki pszennej
- 30 g kakao
ŚLIWKI
- 100 g suszonych śliwek
- 50 ml wody
- 50 g cukru
- 100 ml rumu
DODATKOWO
- 200 ml kawy z cukrem do nasączenia ciasta
MUS
- 80 g żółtek
- 30 g cukru
- 40 ml naparu kawowego 100 ml wody + 20 g kawy
- 200 g czekolady gorzkiej
- 10 g żelatyny lub 3 listki żelatyny
- 400 g ubitej śmietany 36 %
POLEWA
- 50 g gorzkiej czekolady
- 30 g śmietanki 30% UHT
- 40 ml syropu z rumem który pozostał po namoczeniu śliwek
- 1/2 łyżeczki miękkiego masła
Instructions
CIASTO NA ROLADĘ
- Jaja ubić z cukrem na puszystą pianę. Kakao i mąkę przesiać przez sitko. Po ubiciu jaj wymieszać wszystkie składniki razem tak, aby nie zbić masy. Masę rozsmarować delikatnie równomiernie na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem pergaminowym. Blacha o wymiarach 38 cm na 30 cm. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180-185°C na 10-12 minut. Odstawić do ostygnięcia, następnie ściągnąc papier pergaminowy i ułożyć na folii aluminowej. Nasączyć kawą z cukrem.
ŚLIWKI NAMOCZONE W RUMIE
- Wodę z cukrem zagotować, przelać, dodac śliwki i rum. Całość szczelnie zakryć pokrywką i odstawić na godzinę. Można to też zrobić dzień wcześniej. Odcedzić (nie wylewać syropu z rumem).
MUS KAWOWO-CZEKOLADOWY
- 100 ml wody zagotować. Do gotującej się wody wsypać 20 g kawy i wymieszać. Kawę zaparzać kilka minut. Czekoladę rozpuścić w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Żelatynę namoczyć w wodzie. (Jeśli używacie żelatyny w listkach. Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
- Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.)
- Na parze ubić cukier z żółtkami. Gdy cukier się rozpuści, dodać napar kawowy i energicznie ubijać do momentu uzyskania puszystej masy. Namoczoną żelatynę rozpuścić w kuchence mikrofalowej. Do musu kawowego dodać rozpuszczoną czekoladę i żelatynę. Wymieszać. Połączyć z ubitą śmietaną
- Mus wylać na ciasto i równo rozsmarować. Całość posypujemy namoczonymi śliwkami. Za pomocą folii aluminiowej zawinąć roladę dość mocno w rulon i włożyć do lodówki na mniej więcej godzinę.
POLEWA CZEKOLADOWA
- Gorzką czekoladę rozpuścić w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej. Podgrzaną Śmietankę dodać do rozpuszczonej czekolady oraz rumowy syrop. Dokładnie wymieszać. Wystudzoną polewą polać roladę.
Keyword ciasta, kawa, mus kawowy, rolada