Szukaj
Close this search box.

Przepis na: puszysty sernik z malinami

Miał być puszysty, megaśny serniczek z malinami na imbirowych ciasteczkach…no i taki jest. Miał być płaski jak deska …no i ni ma…bo to jest serniczek pt „znowu w życiu mi nie wyszło”

Konefka już tyle serniczków piecze, że wie co powinna zrobić, żeby wyszedł płaski…ale ponieważ jest Konefką, to cos popierdzieliła.

Początkowo w piekarniku, nawet dobrze żarło…i zdechło. Już Konefka się cieszyła, że taki ładny, płaski. Odwróciła wzrok na sekundę i bum …dziad był pęknął. I na dodatek tak spektakularnie, żeby Konefce zrobić na złość.

Konefka lubi płaskie serniczki i jej kilka przekleństw się zaplątało przy okazji wyciągania swojego dzieła z piekarnika. Stąd właśnie ten pomysł na śmietankową polewę. Konefka by nie wydziwiała z tą polewą, ale ten krater na serniku na nią „paczał” i jej działał na nerwy.

Śmietankowa polewa ładnie pokryła nierówności a Ci co nie wiedzieli, myśleli, że to tak ma być i wszyscy byli szczęśliwi. No może poza Konefką, która nadal złorzeczyła w myślach na pęknięcie.
Serniczek sam w sobie pyszny, na polewę Konefka nonszalancko wywaliła pół tony pokruszonych bezików i liofiolizowanej maliny i było jak z cukierni.

Przepis na: puszysty sernik z malinami

Czas przygotowania 45 minuty
Czas gotowania 2 godziny
12 godziny
Łączny czas 14 godziny 45 minuty
Rodzaj Dessert
Kuchnia international
Porcje 12

Składniki
  

Na spód

  • 280 g imbirowych ciasteczek
  • 80 g roztopionego masła

Na sernik

  • 6 jajek dużych
  • 1 kg twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub z wiaderka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 x 40 g budyń waniliowy proszek
  • 1/2 szklanki oleju np. rzepakowego lub słonecznikowego
  • 1 1/2 szklanki mleka 2%
  • 1 3/4 szklanki mleka w proszku pełnego

Na śmietankowy topping

  • 300 ml kremowego serka typu philadelphia
  • 300 ml śmietany kremówki
  • cukier puder opcjonalnie
  • 4 listki żelatyny lub 4 łyżeczki żelatyny w proszku

Dodatkowo

  • 400 g świeżych malin mogą być też mrożone

Instrukcje
 

Na spód

  • Herbatniki zblendować i dodac do nich roztopione, ciepłe masło. Zmiksować na masę o konsystencji piasku. Ciasteczkami wyłożyć tortownicę o średnicy 26 cm (dół i boki). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 C na ok 5 min. Po tym czasie wyciągnąć i ostudzić

Na sernik

  • Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić razem z cukrem na jasną i puszystą masę.
  • W osobnej misce umieścić ser, żółtka i zmiksować. Dodać budynie waniliowe i znów połączyć. Następnie dodawać powoli olej. Wymieszać. Teraz dodać mleko w płynie. Zmiksować. Następnie dodać mleko w proszku, nie przerywając miksowania. Masę serową, łyżka po łyżce dodawać do ubitych wcześniej białek. Połączyć na wolnych obrotach.
  • Część masy serowej wylać na imbirowe ciasteczka, następnie dodać maliny i na wierzch wylać resztę serowej masy. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 C na ok 120 minut. Pod sernik wstawić naczynie napełnione wodą. W trakcie pieczenia można przykryć sernik folią aluminiowa Sernik studzić w piekarniku. Następnie wstawić do lodówki

Na śmietankowy topping

  • Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
  • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
  • W misie miksera ubić kremówkę z cukrem. Ja dodaję cukier na oko, bo nie lubię jak jest za słodko. Następnie dodać kremowy serek i połączyć z ubitą śmietaną. Pod koniec dodać rozpuszczona żelatynę. Połączyć i wylać na wierzch sernika. Wstawić do lodówki do stężenia.
Słowo kluczowe królik na słodko, maliny, sernik

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube