Króliś (doświadeczalny) poleca: przepis na potrawkę z kurczaka z marchewką i groszkiem
Świnta, świnta…i zapach kapuchy w całym domu. Jak już macie dosyć zapachu kapuchy i łazi za Wami, tak jak za Konefką jakieś mięsko, to na szybko możecie polecieć klasykiem z dzieciństwa.
Prosty i szybki w przygotowaniu obiad w postaci potrawki z kurczaka z mafefką i groszkiem. Do tego paluszki lizać sosik smietanowy i jest dobrze. Do tego koniecznie ryżyk. No tak jakoś z tym ryżykiem Konefce sie najlepiej to danie komponuje.
Króliś (doświadczalny) za specjalnie zachwycony nie będzie, ale go olewacie bo w świątecznym szale i lataniu z siatami jak matka Polska, lub też Marysia z filmu Poszukiwany, poszukiwana nie macie czasu na fanaberie i roszczeniową postawę Królisia (doświadczalnego).
Królisiowa maruda jak chce, to niech je, jak nie chce, to niech pości. W okresie przedświątecznym poszczenie jak znalazł. Na Wigilię napcha się bezmięsnych dań po pępek, więc teraz niech Wam czterech liter nie zawraca.
Jak Króliś (doświadczalny) za bardzo będzie Wam grał na nerwach, to wystawcie dziada na chłodzik, zeby dywan wytrzepał. Gwarantuję, że po siedzeniu na chłodku szybko mu foszki przejdą i przeprosi się z potrawka w try miga.
Przepis na: potrawkę z kurczaka z marchewką i groszkiem
Składniki
- 600 g filetów z piersi kurczaka pokrojonych na mniejsze paski
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich
- 2 płaskie łyżeczki mąki
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku przeci czosnku
- 250 ml bulionu warzywnego
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g marchewki z groszkiem
- kilka kropli soku z cytryny
- szczypta soli i pieprzu
Instrukcje
- Pokrojonego kurczaka natrzeć czosnkiem i przyprawami. Opruszyć mąką. Całość dokładnie wymieszać.
- Następnie kurczaka przesmażyć na rozgrzanym oleju na patelni przez 3-4 minuty. Po tym czasie wlać bulion. Dorzucić także marchewkę z groszkiem. Gotować na małym ogniu przez 10 minut.
- Po tym czasie dodać śmietankę, a także kilka kropli soku z cytryny. Gotować na malutki ogniu aż sos delikatnie zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Potrawkę z kurczaka podawać według uznania. Ja lubię z ryżem i surówką z białej kapusty