Króliś (doświadczalny) poleca: przepis na pomidorowy kuskus z oliwkami
Pomidorowy kuskus z oliwkami. Do tego w gratisie pieczarki przesmażane na maśle, spora ilość czosnku, koncentrat pomidorowy, wędzona papryka dla smaczku i suszone pomidory. No jest moc.
Taki obiad, gdy macie dzień pt „Nie wiem, nie znam się, nie orientuje się, zarobiony jestem” (cytat z filmu Brunet wieczorową porą). Jak macie taki dzień, ja mam dość często, to żeby Wasz Króliś (doświadczalny) nie darł jadaczki, że bidactwo głodne i zaraz się przewróci z głodu, na szybko sklecacie obiad w kilkanaście minut.
Króliś opędzlował swoją porcję kuskusu z dorszem z piekarnika, Konefka pochłonęła z piersią z kurczaka, choć po prawdzie kuskus był tak smaczny, że można było zjeść bez dodatków i sie najeść do syta.
Przepis na pomidorowy kuskus z oliwkami
Składniki
- 4 łyżki masła
- 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 250 g brązowych małych pieczarek
- 8 suszonych pomidorów z zalewy pokrojonych na mniejsze kawałki
- garść czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
- Sól
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżeczka czerwonej wędzonej papryki
- 200 g ugotowanego kuskusu perłowego
- pęczek naci pietruszki posiekany
Instrukcje
- Na dużej patelni rozpuścić masło. Wrzucić pieczarki. Przesmażyć na średnim ogniu. Dodać czosnek i koncentrat pomidorowy i gotować przez 1 minutę. Przesmażyc i dodać trochę wody. Doprawić pieprzem, solą i wędzoną papryką, a następnie zagotować.
- Dodac ugotowany kuskus. Wymieszać. Dodać suszone pomidory, czarne oliwki i posiekaną nać pietruszki.