Króliś (doświadczalny) poleca: pierś napakowaną warzywami
Gotowi na ekspresowy obiad, który przygotowuje się około 5 minut? No to proszę bardzo. Pierś nacinacie, pokrojone w plasterki warzywa wciskacie w nacięte miejsca i …koniec pracy.
No dobra tracicie dodatkowe „pińć sekund” żeby posypać całość przyprawami i parmezanem. Koniec bajki i już wstawiacie do piekarnika. Prawda, że bułka z masłem? Nawet Ci bez zacięcia kulinarnego z lewymi kończynami sobie poradzą.
Dzięki zabiegowi z warzywami, Królisie (doświdczalne), które lubią dużo „warzywków” a mięsko to już mniej to też będą zadowolone. Plusem jest też wygląd obiadu, bo zasługą tych powciskanych warzywek jest to, że danie wygląda pierwsza klasa.
Przepis na: pierś z warzywami
Ingredients
- 2 piersi z kurczaka bez kości i skóry
- 1/2 cukinii przekrojonej na pół i cienko pokrojonej w półksiężyce
- 1 średni pomidor przekrojony na pół i pokrojony w półksiężyce
- 1 żółta papryka pokrojona w cienkie plasterki
- 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie plasterki
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1 łyżeczka przypraw włoskich bazylia, oregano, tymianek
- szczypta słodkiej papryki
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- tarty parmezan opcjonalnie
- świeżo posiekana natka pietruszki do dekoracji
Instructions
- Rozgrzać piekarnik do 180C. Zrobić nacięcia w każdej piersi z kurczaka, uważając, aby nie przeciąć ich całkowicie. Ponadziewać cukinią, pomidorami, papryką i czerwoną cebulą.
- Skropić oliwą i doprawić przyprawami, solą i pieprzem. Posypac parmezanem
- Piec, aż kurczak się upiecze i nie będzie już różowy w środku, ok 30 min
- Przed podaniem udekorować natką pietruszki.
|Podrzucam też pomysł na pierś z kurczaka w panerce orzechowej https://kroolinaria.pl/przepis-na-piers-w-orzechowej-panierce/