Szukaj
Close this search box.

Przepis na: pierogi z wątróbką i kaszą gryczaną

Króliś (doświadczalny) poleca: pierogi z wątróbką i kaszą gryczaną


Konefka jest pierogowym maniakiem, zwłaszcza odkąd udało się jej zrobić idealne ciasto na pierogi. Odkąd to nastąpiło kombinuje z farszami jak tylko może.

Farsz z wątróbki i kaszy gryczanej śmiga po necie, ale dla Konefki to nowe odkrycie, bo nigdy takich pierogów nie robiła. Pewnie ma na to wpływ trauma z dzieciństwa jeśli chodzi o samą wątróbkę.

W tym przypadku, trauma poszła sobie w siną dal, bo połączenie ciasta pierogowego i farszu z wątróbki, kaszy i cebulki było na piątkę z plusem. Nawet Króliś (doświadczalny) zachwalał, a to znaczy, że dało się zjeść

 

Przepis na: pierogi z wątróbką i kaszą gryczaną

Czas przygotowania 1 godzina
Czas gotowania 30 minuty
Łączny czas 1 godzina 30 minuty
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 30

Składniki
  

  • Na farsz do pierogów
  • 500 g wątróbki wieprzowej może być też drobiowa
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej prażonej
  • 1 jajko
  • 1 większa cebula pokrojona w kostkę
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki majeranku suszonego

Na ciasto do pierogów

  • 300 g mąki 00
  • 200 g mąki krupczatki
  • 1 szkl wrzącej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki masła

Instrukcje
 

Na farsz do pierogów

  • Wątróbkę podsmażamy na patelni w niewielkiej ilości oleju, dodać pokrojoną cebulę i przyprawy. Wystudzić i zblendować ( nie na gładką masę. Można też drobno posiekać czy raz przepuścić przez maszynkę do mięsa) Dodać ostudzoną kaszę gryczaną, jajko i wszystko razem wymieszać.

Na ciasto do pierogów

  • Masło dodać do wrzącej wody i poczekać aż się roztopi. Składniki ciasta połączyć i zagnieść elastyczne ciasto.
  • Zakryć je ciepłą miską i zostawić na godzinę.

Na pierogi

  • Ciasto pierogowe wałkować na cienkie placki i wycinać kółka.
  • Na krążkach układać porcję nadzienia. Przykryć kolejnym krążkiem i zlepić brzegi.
  • Układać je na ściereczce i zakrywać drugą aby pierogi nie wysychały.
  • Potem pierogi gotować 4 minuty we wrzącej wodzie.
  • Podawać z cebulą podsmażoną na oleju
Słowo kluczowe kasza gryczana, pierogi, wątróbka

Podrzucam też pomysły na pierogi z innymi farszami https://kroolinaria.pl/?s=pierogi

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube