Króliś (doświadczalny) poleca: pierogi z wątróbką i kaszą gryczaną
Konefka jest pierogowym maniakiem, zwłaszcza odkąd udało się jej zrobić idealne ciasto na pierogi. Odkąd to nastąpiło kombinuje z farszami jak tylko może.
Farsz z wątróbki i kaszy gryczanej śmiga po necie, ale dla Konefki to nowe odkrycie, bo nigdy takich pierogów nie robiła. Pewnie ma na to wpływ trauma z dzieciństwa jeśli chodzi o samą wątróbkę.
W tym przypadku, trauma poszła sobie w siną dal, bo połączenie ciasta pierogowego i farszu z wątróbki, kaszy i cebulki było na piątkę z plusem. Nawet Króliś (doświadczalny) zachwalał, a to znaczy, że dało się zjeść

Przepis na: pierogi z wątróbką i kaszą gryczaną
Prep Time 1 hr
Cook Time 30 mins
Total Time 1 hr 30 mins
Course Main Course
Cuisine international
Servings 30
Ingredients
- Na farsz do pierogów
- 500 g wątróbki wieprzowej może być też drobiowa
- 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej prażonej
- 1 jajko
- 1 większa cebula pokrojona w kostkę
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki majeranku suszonego
Na ciasto do pierogów
- 300 g mąki 00
- 200 g mąki krupczatki
- 1 szkl wrzącej wody
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki masła
Instructions
Na farsz do pierogów
- Wątróbkę podsmażamy na patelni w niewielkiej ilości oleju, dodać pokrojoną cebulę i przyprawy. Wystudzić i zblendować ( nie na gładką masę. Można też drobno posiekać czy raz przepuścić przez maszynkę do mięsa) Dodać ostudzoną kaszę gryczaną, jajko i wszystko razem wymieszać.
Na ciasto do pierogów
- Masło dodać do wrzącej wody i poczekać aż się roztopi. Składniki ciasta połączyć i zagnieść elastyczne ciasto.
- Zakryć je ciepłą miską i zostawić na godzinę.
Na pierogi
- Ciasto pierogowe wałkować na cienkie placki i wycinać kółka.
- Na krążkach układać porcję nadzienia. Przykryć kolejnym krążkiem i zlepić brzegi.
- Układać je na ściereczce i zakrywać drugą aby pierogi nie wysychały.
- Potem pierogi gotować 4 minuty we wrzącej wodzie.
- Podawać z cebulą podsmażoną na oleju
Keyword kasza gryczana, pierogi, wątróbka





Podrzucam też pomysły na pierogi z innymi farszami https://kroolinaria.pl/?s=pierogi