Króliś (doświadczalny) poleca: Przepis na: naleśniki z pastą fasolowo gryczaną
Żeby życie miało smaczek raz naleśniczek, raz kurczaczek. Ponieważ kurczaczek był na obiad wczoraj, dziś Konefka serwuje naleśniory w wersji bezmięsnej.
Dziś coś pod królisia (doświadczalnego). Konefka już ta paste serwowała na kilka sposobów i na chwilę obecną juz jej się wyczerpały pomysły, co by można było z nią wykombinować.
Naleśniory robione z woda gazowaną. Konefka zeżarła połowę naleśników bezpośrednio z patelni. Takie cieniutkie, letkie i smaczne wyszły, że Konefka nie mogła się opanować i musiała dorabiać ciasta.
Pasta całkiem przyjemnie się sprawdziła jako nadzienie, do tego kremowy sosik porowy z dużą ilością czosnku i Króliś (doświadczalny) nawet nie miał się za bardzo co czego przypieprzyć.
Jedyne, na co narzekał, to, że pachnie malizną.

Przepis na: naleśniki z pastą fasolowo gryczaną
Ingredients
Na pastę fasolowo gryczaną
- 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej prażonej
- ½ łyżeczki wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
- 1 łyżka oleju roślinnego
- sól i czarny pieprz
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1 jabłko pokrojone w kostkę
- ½ łyżeczki trzcinowego cukru
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna jałowca
- 2 ziela angielskie
- olej roślinny
- 1 puszka fasoli lub 1 ½ szklanki ugotowanej fasoli
- 1 łyżka sosu sojowego
- ½ łyżeczki suszonego tymianku
- ½ łyżeczki suszonego majeranku
- sól i czarny pieprz
Na naleśniki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki wody najlepiej gazowanej
- szczypta soli
- 3 łyżki masła lub oleju roślinnego
Na sos porowy
- 1 por
- 1/2 łyżki masła
- 1/2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 80 ml śmietanki 30%
Instructions
Na pastę fasolowo gryczaną
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Połowę ugotowanej kaszy gryczanej wsypać do miski, polać olejem, papryką wędzoną oraz szczyptą soli i pieprzu i dokładnie wymieszać. Następnie rozłożyć na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 12 – 16 minut do czasu, aż zrobi się chrupiąca.
- Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę, jabłko oraz przyprawy wraz z cukrem. Smażyć na średnim ogniu przez około 10 minut do czasu, aż cebulka będzie złota i bardzo miękka. Na koniec wyłowić przyprawy. Teraz dodać druga połowe kaszy gryczanej i dobrze wymieszać. Smażyć z resztą składników przez kilka minut
- W międzyczasie odcedzić fasolę. Wrzucić do blendera. Dodać sos sojowy, zawartość patelni i przyprawy. Zblendowac.
- Do gładkiej pasty dodać uprażoną kaszę i wszystko delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku i odstawić do schłodzenia w lodówce.
Na naleśniki
- Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę i sól. Zmiksować na gładkie ciasto. Dodać roztopione masło lub olej roślinny i razem zmiksować
- Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem np. naleśnikowej. Przewrócić na drugą stronę gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony i ścięty.
Na krokiety
- Farszem smarujemy naleśniki. Zwijamy: najpierw zakładamy do środka dwa przeciwległe boki naleśnika na około 2 cm, następnie zwijamy całego naleśnika zaczynając od jednej z niezłożonych części naleśnika.
Na sos
- Rozgrzać większą patelnię. Gdy będzie gorąca, włożyć masło i oliwę, roztopić. Włożyć pokrojonego pora, doprawić solą i tymiankiem i mieszając smażyć przez ok. 1 – 2 minuty. Wlać ok. 1/4 szklanki wody, przykryć pokrywką i dusić przez ok. 2 minuty.
- Przemieszać i dusić pod przykryciem jeszcze przez minutę aż pory będą miękkie. Następnie wlać śmietankę, dodać czosnek i zagotować





Podrzucam pomysł na inną propozycję nalesnikową https://kroolinaria.pl/szpinakowe-nalesniki-z-nadzieniem-z-buraka/