Przepis na: naleśniki z pastą fasolowo gryczaną

Króliś (doświadczalny) poleca: Przepis na: naleśniki z pastą fasolowo gryczaną

Żeby życie miało smaczek raz naleśniczek, raz kurczaczek. Ponieważ kurczaczek był na obiad wczoraj, dziś Konefka serwuje naleśniory w wersji bezmięsnej.
Dziś coś pod królisia (doświadczalnego). Konefka już ta paste serwowała na kilka sposobów i na chwilę obecną juz jej się wyczerpały pomysły, co by można było z nią wykombinować.
Naleśniory robione z woda gazowaną. Konefka zeżarła połowę naleśników bezpośrednio z patelni. Takie cieniutkie, letkie i smaczne wyszły, że Konefka nie mogła się opanować i musiała dorabiać ciasta.
Pasta całkiem przyjemnie się sprawdziła jako nadzienie, do tego kremowy sosik porowy z dużą ilością czosnku i Króliś (doświadczalny) nawet nie miał się za bardzo co czego przypieprzyć.
Jedyne, na co narzekał, to, że pachnie malizną. 

Przepis na: naleśniki z pastą fasolowo gryczaną

Prep Time 30 mins
Cook Time 30 mins
Total Time 1 hr
Course Main Course
Cuisine international
Servings 4

Ingredients
  

Na pastę fasolowo gryczaną

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej prażonej
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • sól i czarny pieprz
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1 jabłko pokrojone w kostkę
  • ½ łyżeczki trzcinowego cukru
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna jałowca
  • 2 ziela angielskie
  • olej roślinny
  • 1 puszka fasoli lub 1 ½ szklanki ugotowanej fasoli
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • ½ łyżeczki suszonego majeranku
  • sól i czarny pieprz

Na naleśniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki wody najlepiej gazowanej
  • szczypta soli
  • 3 łyżki masła lub oleju roślinnego

Na sos porowy

  • 1 por
  • 1/2 łyżki masła
  • 1/2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 80 ml śmietanki 30%

Instructions
 

Na pastę fasolowo gryczaną

  • Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Połowę ugotowanej kaszy gryczanej wsypać do miski, polać olejem, papryką wędzoną oraz szczyptą soli i pieprzu i dokładnie wymieszać. Następnie rozłożyć na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 12 – 16 minut do czasu, aż zrobi się chrupiąca.
  • Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę, jabłko oraz przyprawy wraz z cukrem. Smażyć na średnim ogniu przez około 10 minut do czasu, aż cebulka będzie złota i bardzo miękka. Na koniec wyłowić przyprawy. Teraz dodać druga połowe kaszy gryczanej i dobrze wymieszać. Smażyć z resztą składników przez kilka minut
  • W międzyczasie odcedzić fasolę. Wrzucić do blendera. Dodać sos sojowy, zawartość patelni i przyprawy. Zblendowac.
  • Do gładkiej pasty dodać uprażoną kaszę i wszystko delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku i odstawić do schłodzenia w lodówce.

Na naleśniki

  • Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę i sól. Zmiksować na gładkie ciasto. Dodać roztopione masło lub olej roślinny i razem zmiksować
  • Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem np. naleśnikowej. Przewrócić na drugą stronę gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony i ścięty.

Na krokiety

  • Farszem smarujemy naleśniki. Zwijamy: najpierw zakładamy do środka dwa przeciwległe boki naleśnika na około 2 cm, następnie zwijamy całego naleśnika zaczynając od jednej z niezłożonych części naleśnika.

Na sos

  • Rozgrzać większą patelnię. Gdy będzie gorąca, włożyć masło i oliwę, roztopić. Włożyć pokrojonego pora, doprawić solą i tymiankiem i mieszając smażyć przez ok. 1 – 2 minuty. Wlać ok. 1/4 szklanki wody, przykryć pokrywką i dusić przez ok. 2 minuty.
  • Przemieszać i dusić pod przykryciem jeszcze przez minutę aż pory będą miękkie. Następnie wlać śmietankę, dodać czosnek i zagotować
Keyword biała kasza gryczana, danie wegetariańskie, fasola, naleśniki

Podrzucam pomysł na inną propozycję nalesnikową https://kroolinaria.pl/szpinakowe-nalesniki-z-nadzieniem-z-buraka/

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube