Króliś doświadczalny poleca: naleśniki szpinakowe z nadzieniem z buraka.
Propozycja dla tych, co sa na bakier z mięsem lub po prostu chcą zjeść dla odmiany danie bez mięsa. (Tak, tak mówimy tu o Królisu doświadczalnym …ten jest zawsze na bakier) Danie kusi kolorami. Pięknie zielone, szpinakowe naleśniki z nadzieniem z buraka duszonego z cebulką i jabłkiem. Smak podkręca kozi ser 🙂 Kolorowo i smacznie.
Buraki to top 10 na liście Królisia, któremu na ich widok zaświeciły sie oczka. Specjalnie to nie dziwi, swój do swego ciągnie…Oj niedobra, zołzowata Konefka, onegdaj za takie mielenie jęzorem i szkalowanie biednego Królisia język by Ci uschnął. A spróbujcie mu donieść, że tak ładnie o nim mówię, to Was znajdę
Szpinakowe naleśniki z nadzieniem z buraka
Prep Time 30 minutes mins
Cook Time 1 hour hr
Total Time 1 hour hr 30 minutes mins
Course Main Course
Cuisine international
Ingredients
Nalesniki szpinakowe
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka gazowanej wody
- 3 duże jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 80 g świeżego młodego szpinaku
- 1 łyżka oleju rzepakowego lub roztopionego masła
- szczypta soli
Na buraczki
- 600 g małych buraczków upieczonych lub ugotowanych stratych na tarce
- 1 duże jabłko kwaśno – winne np. szara reneta, obrane, stare na tarce
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 4 łyżki oleju do smażenia
- sól do smaku
Zasmażka
- 2 łyzki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
Dodatkowo
- kozi ser lub feta pokruszona
Instructions
Nalesniki szpinakowe
- W blenderze umieścić mleko i świeży szpinak. Zmiksować przez dłuższą chwilę do momentu otrzymania gładkiej masy, bez grudek.
- Następnie dodac mąkę, jajka, olej oraz wodę, a następnie zmiksować do otrzymania gładkiego ciasta naleśnikowego. Odstawić na 15 minut. Szczypta soli wystarczy do przyprawienia ciasta na naleśniki.
- Smażyć na rozgrzanej patelni z niewielkim dodatkiem oleju, z obu stron, do lekkiego zarumienienia.
Na buraczki
- Cebulę przyrumienić na dużej patelni.Dodac buraki i jabłko. Dolać trochę wrzątku i wsypać cukier. Smażyć do momentu aż jabłka zaczną się rozpadać. Cały czas mieszać. Pod koniec dodać zasmażkę i dobrze wymieszac
Zasmażka
- Tłuszcz umieścic na patelni i rozpuścić. Dodać mąkę i mieszać dokładnie drewniana łyżką. Masa nie może mieć grudek. Smażyc przez około 2-3 minutach na gazie, gdy mąka się przysmaży. Trzeba przez cały czas mieszać zasmażkę. Gotową wlać do buraczków
- Na naleśnikach rozmarować buraczki, posypać serem i zwijac w ruloniki
Keyword buraki, Królik dba o linię, naleśniki, szpinak