Szpinakowe naleśniki z nadzieniem z buraka

Króliś doświadczalny poleca: naleśniki szpinakowe z nadzieniem z buraka.


Propozycja dla tych, co sa na bakier z mięsem lub po prostu chcą zjeść dla odmiany danie bez mięsa. (Tak, tak mówimy tu o Królisu doświadczalnym …ten jest zawsze na bakier) Danie kusi kolorami. Pięknie zielone, szpinakowe naleśniki z nadzieniem z buraka duszonego z cebulką i jabłkiem. Smak podkręca kozi ser 🙂 Kolorowo i smacznie.


Buraki to top 10 na liście Królisia, któremu na ich widok zaświeciły sie oczka. Specjalnie to nie dziwi, swój do swego ciągnie…Oj niedobra, zołzowata Konefka, onegdaj za takie mielenie jęzorem i szkalowanie biednego Królisia język by Ci uschnął. A spróbujcie mu donieść, że tak ładnie o nim mówię, to Was znajdę

Szpinakowe naleśniki z nadzieniem z buraka

Prep Time 30 mins
Cook Time 1 hr
Total Time 1 hr 30 mins
Course Main Course
Cuisine international

Ingredients
  

Nalesniki szpinakowe

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka gazowanej wody
  • 3 duże jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 80 g świeżego młodego szpinaku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub roztopionego masła
  • szczypta soli

Na buraczki

  • 600 g małych buraczków upieczonych lub ugotowanych stratych na tarce
  • 1 duże jabłko kwaśno – winne np. szara reneta, obrane, stare na tarce
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 4 łyżki oleju do smażenia
  • sól do smaku

Zasmażka

  • 2 łyzki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej

Dodatkowo

  • kozi ser lub feta pokruszona

Instructions
 

Nalesniki szpinakowe

  • W blenderze umieścić mleko i świeży szpinak. Zmiksować przez dłuższą chwilę do momentu otrzymania gładkiej masy, bez grudek.
  • Następnie dodac mąkę, jajka, olej oraz wodę, a następnie zmiksować do otrzymania gładkiego ciasta naleśnikowego. Odstawić na 15 minut. Szczypta soli wystarczy do przyprawienia ciasta na naleśniki.
  • Smażyć na rozgrzanej patelni z niewielkim dodatkiem oleju, z obu stron, do lekkiego zarumienienia.

Na buraczki

  • Cebulę przyrumienić na dużej patelni.Dodac buraki i jabłko. Dolać trochę wrzątku i wsypać cukier. Smażyć do momentu aż jabłka zaczną się rozpadać. Cały czas mieszać. Pod koniec dodać zasmażkę i dobrze wymieszac

Zasmażka

  • Tłuszcz umieścic na patelni i rozpuścić. Dodać mąkę i mieszać dokładnie drewniana łyżką. Masa nie może mieć grudek. Smażyc przez około 2-3 minutach na gazie, gdy mąka się przysmaży. Trzeba przez cały czas mieszać zasmażkę. Gotową wlać do buraczków
  • Na naleśnikach rozmarować buraczki, posypać serem i zwijac w ruloniki
Keyword buraki, Królik dba o linię, naleśniki, szpinak

 

 

 

 

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube