Króliś (doświadczalny) poleca przepis na: muszle makaronowe z pastą gryczaną
Kolejna odsłona pasty fasolowo gryczanej. Tym razem pasta wykorzystana do nadziania muszli makaronowych. Króliś (doświadczalny) miał już podaną pastę na kanapkach, Konefka wykorzystała pastę do knedli, więc teraz czas przyszedł na makaron.
Konefka to jest łepska. Jedną pastą obskoczyła śniadanie i kilka obiadów. Za każdym razem pasta smakuje inaczej bo jednak podana w inny sposób. Jak na razie konefkowym numerem jeden były knedle. Króliś (doświadczalny) najbardziej się podniecił muszlami makaronowymi.
W sumie nie ma co się dziwić, bo obiadek prima sort. Do muszli zrobiony maślany, pieczarkowo pomidorowy sosik. Sosik z dodatkiem wędzonej papryki, dla podkręcenia smaku. Może to ona spowodowała, że Króliś (doświadczalny) potem kicał jak nakręcony i darł jadaczkę na pół osiedla
„Biegać skakać latać pływać
W tańcu w ruchu wypoczywać
Biegać skakać latać pływać
W tańcu w ruchu wypoczywać”
Przez to królisiowe zawodzenia i wydawanie przerażających odgłosów paszczowych, Konefka kicaka musiała uciszyć patelenką, żeby sąsiedzi nie myśleli, ze ona krzywdzi niewinne zwierzątka, czy inny pieron.
Przepis na: muszle makaronowe z pastą gryczaną
Składniki
Na pastę fasolowo gryczaną
- 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej prażonej
- ½ łyżeczki wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
- 1 łyżka oleju roślinnego
- sól i czarny pieprz
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1 jabłko pokrojone w kostkę
- ½ łyżeczki trzcinowego cukru
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna jałowca
- 2 ziela angielskie
- olej roślinny
- 1 puszka fasoli lub 1 ½ szklanki ugotowanej fasoli
- 1 łyżka sosu sojowego
- ½ łyżeczki suszonego tymianku
- ½ łyżeczki suszonego majeranku
- sól i czarny pieprz
Na sos
- 4 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 250 g brązowych małych pieczarek
- 200 f dojrzałych pomidorków koktajlowych
- 100 ml słodkiej śmietanki do sosów
- Sól
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- szczypta czerwonej papryki
dodatkowo
- makaronowe muszle ugotowane al dente
Instrukcje
Na pastę fasolowo gryczaną
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Połowę ugotowanej kaszy gryczanej wsypać do miski, oblać olejem, papryką wędzoną oraz szczyptą soli i pieprzu i dokładnie wymieszać. Następnie rozłożyć na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 12 – 16 minut do czasu, aż zrobi się chrupiąca.
- Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę, jabłko oraz przyprawy wraz z cukrem. Smażyć na średnim ogniu przez około 10 minut do czasu, aż cebulka będzie złota i bardzo miękka. Na koniec wyłowić przyprawy. Teraz dodać druga połowe kaszy gryczanej i dobrze wymieszać. Smazyć z resztą składników przez kilka minut
- W międzyczasie odcedzić faolę. Wrzucić do blendera. Dodać sos sojowy, zawartość patelni i przyprawy. Zblendowac.
- Do gładkiej pasty dodać uprażoną kaszę i wszystko delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku i odstawić do schłodzenia w lodówce.
Na sos
- Na dużej patelni rozpuścić masło na średnim ogniu. Dodac czosnek i koncentrat pomidorowy i gotować przez 1 minutę. Dodać grzyby i podsmażyć z każdej strony. Nasteonie dodac pomidory aż zaczną pękać ok 5 minut.
- Dodać śmietanę doprawić solą, pieprzem i szczyptą czerwonej papryki, a następnie zagotować.
Na muszle
- Muszle ugotować na pół twarto. Odcedzić i przelać ziną wodą. Muszle nadziewać pastą . Do naczynia żaroodpornego wlać sos pomidorowo pieczarkowy. Układać na nim jedna koło drugiem nadziewane farszem muszle. Wstawić do piekranika nagrzanego do 180 C na około 20 minut
Podrzucam tez przepis na wersje mięsną https://kroolinaria.pl/muszle-makaronowe-z-miesnym-nadzieniem/