Przepis na: mini bułeczki z kremem czekoladowym w polewie czekoladowej
Przepis na: mini bułeczki z kremem czekoladowym w polewie czekoladowej
Czas przygotowania 1 godzina godzinę
Czas gotowania 30 minuty minut
3 godziny godzin
Porcje 20
Składniki
Na ciasto
- 125 g mąki 00
- 100 g mąki „Manitoba” mąka chlebowa
- 40 g cukru
- szczypta soli
- 85 g ciepłego mleka
- 40 g ciepłej wody
- 8 g świeżych drożdży 4 g suchych
- 40 g miękkiego masła
Na krem
- 250 ml mleka
- 2 czubate łyżki cukru
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- Ziarenka z połowy laski wanilii
- 250 ml śmietanki kremówki
- kakao opcjonalnie ja dałam około 2 łyżek
Na polewę
- 350 g czekolady gorzkiej
- 150 ml wody
- 300 g cukru
- 200 g mleka skondensowanego słodzonego
- 20 g żelatyny w proszku lub 5 listków żelatyny
Instrukcje
Na ciasto
- Do misy robota wsypać obie mąki, cukier i sól. Następnie dodać suche drożdże. (Jeśli używacie świeżych rozmieszać w lekko podgrzanym ) Dodać ciepłą wodę, roztopione masło. Mieszać na najniższych obrotach robota i wyrabiać do uzyskania elastycznego ciasta.
- Gotowe ciasto nakryć folią spożywczą i ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2 godziny aż zwiększy swoją objętość. Ciasto można też wyrobić ręcznie.
Na krem
- W wymieszać cukier ze skrobią i ziarenkami wanilii. Zacząć dodawać powoli mleko i mieszać aby nie było grudek. Postawić na palniku i gotować na średnim ogniu, cały czas mieszając aby powstał budyń. Gotowy budyń nakryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia.
- Śmietanę ubić na sztywno i połączyć z wystudzonym budyniem.Pod koniec dodać kakao i razem ubić. Budyniowy krem przełożyć do worka cukierniczego i włożyć do lodówki.
Na bułeczki
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 20 malutkich 20-21 gramowych kawałków. Uformować małe kuleczki i układać na papierze do pieczenia.
- Odstawić do ponownego wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5godz.Po tym czasie piec w nagrzanym piekarniku w temp. 175 stopni góra dół bez termoobiegu przez 8-10 minut. Bułeczki powinny być zrumienione ale nie za bardzo spieczone. Ciepłe nadziać przygotowanym wcześniej kremem.
Metoda dla maszynistów:
- Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‚dough‚ (około 1,5 h), po czym wyjąć ciasto, krótko zagnieść i uformować bułeczki
Na polewę
- Żelatynę w proszku zalać wodą tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia.
- (Żelatyna w listkach: Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
- Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić)
- W garnuszku umieścić cukier i wodę. Podgrzać do rozpuszczenia się cukru. Dodać mleko skondensowane słodzone i podgrzać. Zdjąć z palnika i dodać posiekaną czekoladę oraz napęczniałą żelatynę. Wymieszać, do rozpuszczenia się żelatyny i czekolady, następnie zmiksować blenderem do gładkości. Przetrzeć przez drobne sitko, by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Odstawić do wystudzenia do temperatury 30 – 35ºC. W gotowej polewie maczać bułeczki
Podrzucam przepis na jasne bułeczki https://kroolinaria.pl/przepis-na-mini-buleczki-z-kremem-budyniowym/