Przepis na: mini bułeczki z kremem czekoladowym w polewie czekoladowej

Przepis na: mini bułeczki z kremem czekoladowym w polewie czekoladowej

Przepis na: mini bułeczki z kremem czekoladowym w polewie czekoladowej

Prep Time 1 hr
Cook Time 30 mins
3 hrs
Servings 20

Ingredients
  

Na ciasto

  • 125 g mąki 00
  • 100 g mąki „Manitoba” mąka chlebowa
  • 40 g cukru
  • szczypta soli
  • 85 g ciepłego mleka
  • 40 g ciepłej wody
  • 8 g świeżych drożdży 4 g suchych
  • 40 g miękkiego masła

Na krem

  • 250 ml mleka
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • Ziarenka z połowy laski wanilii
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • kakao opcjonalnie ja dałam około 2 łyżek

Na polewę

  • 350 g czekolady gorzkiej
  • 150 ml wody
  • 300 g cukru
  • 200 g mleka skondensowanego słodzonego
  • 20 g żelatyny w proszku lub 5 listków żelatyny

Instructions
 

Na ciasto

  • Do misy robota wsypać obie mąki, cukier i sól. Następnie dodać suche drożdże. (Jeśli używacie świeżych rozmieszać w lekko podgrzanym ) Dodać ciepłą wodę, roztopione masło. Mieszać na najniższych obrotach robota i wyrabiać do uzyskania elastycznego ciasta.
  • Gotowe ciasto nakryć folią spożywczą i ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2 godziny aż zwiększy swoją objętość. Ciasto można też wyrobić ręcznie.

Na krem

  • W wymieszać cukier ze skrobią i ziarenkami wanilii. Zacząć dodawać powoli mleko i mieszać aby nie było grudek. Postawić na palniku i gotować na średnim ogniu, cały czas mieszając aby powstał budyń. Gotowy budyń nakryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia.
  • Śmietanę ubić na sztywno i połączyć z wystudzonym budyniem.Pod koniec dodać kakao i razem ubić. Budyniowy krem przełożyć do worka cukierniczego i włożyć do lodówki.

Na bułeczki

  • Wyrośnięte ciasto podzielić na 20 malutkich 20-21 gramowych kawałków. Uformować małe kuleczki i układać na papierze do pieczenia.
  • Odstawić do ponownego wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5godz.Po tym czasie piec w nagrzanym piekarniku w temp. 175 stopni góra dół bez termoobiegu przez 8-10 minut. Bułeczki powinny być zrumienione ale nie za bardzo spieczone. Ciepłe nadziać przygotowanym wcześniej kremem.

Metoda dla maszynistów:

  • Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‚dough‚ (około 1,5 h), po czym wyjąć ciasto, krótko zagnieść i uformować bułeczki

Na polewę

  • Żelatynę w proszku zalać wodą tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia.
  • (Żelatyna w listkach: Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
  • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić)
  • W garnuszku umieścić cukier i wodę. Podgrzać do rozpuszczenia się cukru. Dodać mleko skondensowane słodzone i podgrzać. Zdjąć z palnika i dodać posiekaną czekoladę oraz napęczniałą żelatynę. Wymieszać, do rozpuszczenia się żelatyny i czekolady, następnie zmiksować blenderem do gładkości. Przetrzeć przez drobne sitko, by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Odstawić do wystudzenia do temperatury 30 – 35ºC. W gotowej polewie maczać bułeczki

Podrzucam przepis na jasne bułeczki https://kroolinaria.pl/przepis-na-mini-buleczki-z-kremem-budyniowym/

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube