Przepis na: kolorową fritattę

Przepis na: kolorową fritattę

Króliś (doświadczalny) poleca: kolorową fritattę
Czym jest fritatta pewnie wiecie? Takie tam wybełtane na szybko jajjka. Do tego można dodać parmezan i słodkiej śmietanki. Zaletą tego dania jest szybkość wykonania. Czym szybciej wybełtacie, tym lepiej, trochę ziołów i jakieś dodatki.
W roli dodatków tym razem kilka liści zieleniny, która Konefce została po zrobieniu jakiejś zupiny. Liście o nazwie cavolo nero kale. Na blogu Konefka wspaniałomyślnie wkleiła zdjęcie lisciów w ramach podpowiedzi. Możecie wykorzystać tez liście kapuchy. Do tego ulubione królisiowe warzywko, czyli mafefka i burak.
Kolorowo, szybko w przygotowaniu i smacznie. Jedynym minusem jest fakt, że Króliś (doświadczalny) po zjedzeniu łaził i darł jadaczkę na całą chałupę
Więc chodź, pomaluj mój świat
Na żółto i na niebiesko,
Niech na niebie stanie tęcza
Malowana twoją kredką.

Aby ukrócić ten przykry w odbiorze proceder, trzeba było wcisnąć na szybko rozdartemu Królisiowi (doświadczalnemu) marchewkę w otwór paszczowy, zeby móc cieszyć się niczym niezmąconym spokojem.

Przepis na: kolorową fritattę

Prep Time 30 mins
Cook Time 45 mins
Total Time 1 hr 15 mins
Course Main Course
Cuisine international
Servings 8

Ingredients
  

  • 3 średnie marchewki ugotowane na pół twardo
  • 4 średnie buraczki pieczone
  • 8 liści cavolo nero kale
  • 8 jajek
  • 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 150 ml gęstej słodkiej śmietanki
  • 6 łyżek tartego parmezanu
  • sól pieprz słodka i ostra papryka, oregano
  • 1 łyżka ziół prowansalskich

Instructions
 

  • Ugotowaną marchewkę pokroić w paski. Buraki pokroić w talarki. Liście liści cavolo nero kale wrzucić na osolony wrzątek i sparzyć. Wyciągnąć i osuszyć na papierowym ręczniku
  • Następnie w osobnej misce połączyć roztrzepane rózgą jajka, śmietankę i ser parmezan. Doprawić przyprawami.  Masę jajeczną wylać do posmarowanej masłem tortownicy. Zacząć układanie warzyw w ślimaka, zaczynając od zielonych liści. Potem marchewka i burak. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec przez około 45 min.
Keyword buraki, dania wegetariańskie, fritatta, Królik dba o linię, marchew

W bonusie przepis na fritatté z batatami https://kroolinaria.pl/fritatta-z-batatami/

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube