Przepis na: filety drobiowe w sosie czosnkowo pieczarkowym
Króliś (doświadczalny) z pewną dozą nieśmiałości poleca: filety drobiowe w sosie czosnkowo pieczarkowym
To taki obiad na sytuacje awaryjne. Takie, kiedy macie niespodziewanych gości (Konefki ta sytuacja nie dotyczy, bo jest aspołeczna, wyprowadziła się na zadupie, zionie ogniem i pies z kulawą nogą jej nie odwiedza)
I tu apropo’s przypomina się Konefce pewien cytacik „A tak właśnie było w przypadku dziewczynek urodzonych po zaćmieniu, u których stwierdzono wręcz niepoczytalną skłonność do okrucieństwa, agresji, gwałtownych wybuchów gniewu, a także wybujały temperament. U każdej baby można stwierdzić coś takiego – zadrwił Geralt.” Sapkowski
Ale olać Konefkę, miało być o obiedzie. To taki obiad na sytuacje awaryjne, gdy coś się spier*&&^, pójdzie nie po konefkowej myśli.
Na obiad miały być uje, muje, dzikie węże ale się wszystko skichało było i trzeba było na szybciora improwizować, bo do przyjścia największego terrorysty została niecała godzina, a tu obiadu ni widu, ni słychu.
Dobrze, że Konefka miała jakąś zabłąkaną pierś z kurczaka i pieczarki, to w udało się zażegnać kryzysową sytuację. Do filecików podana została kasza i wszyscy byli szczęśliwi.
Przepis na: filety drobiowe w sosie czosnkowo pieczarkowym
Składniki
- 2 pojedyncze filety kurczaka
- 2 łyżki oliwy + 1 łyżka masła
- dodatkowo 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu rozbitego tłuczkiem
- 150 ml wody
- 250 ml śmietanki 30%
- 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 400 g pieczarek mini
- pęczek koperku ok. 2 łyżki posiekanego
Instrukcje
- Kurczaka oczyścić z błonek i kostek, pokroić na mniejsze filety: odkroić polędwiczkę – ruchomą część filetu, następnie filet przekroić wzdłuż na 2 cieńsze części. Rozbić tłuczkiem na jednakową grubość, ok. 1 cm. Doprawić solą, pieprzem i delikatnie obtoczyć w mące.
- Rozgrzać patelnię z oliwą. Włożyć filety kurczaka, podsmażać po ok. 2 minuty z każdej strony. Odkładać na talerz jeśli smażymy kurczaka partiami i powtórzyć z resztą mięsa. Pod koniec smażenia dodać na patelnię masło.
- Na osobnej patelni na maśle podsmażyć pieczarki. wymieszać w miseczce wodę ze śmietanką, oregano, czosnkiem pieprzem i koperkiem. Wlać tę mieszankę na patelnię z mięsem i zagotować.
- Sos wylać na piodsmazone wczesniej mięso i chwile razem podusić