Króliś (doświadczalny) poleca fasolkę w sosie pomidorowym z mięsem wieprzowym
Oj, długo chodziła za Konefką fasolka po bretońsku. Tak długo łaziła, męczyła, że wyłaziła. Tym razem Konefka dokonała pewnych mopdyfikacji. Oprócz wędzonego boczku dodała chorizo i dużą ilość duszoengo mięsa wieprzowego.
Taki sprytny zabieg pozwolił Konece mieć fasolkę tylko dla siebie, bo było wiadomo, ze foszasty Króliś (doświadczalny) nawet jedym okiem nie zaszczyci fasolki.
Było się czym delektować, bo fasolka była wypasiona na maksa. Wyszedł taki gęsty fasolowy gulasz z sosem pomidorowym. Coś Konefce nie pasowało, bo fasolka podejrzanie szybko znikała. Później okazało się,, że ta menda cichaczem wyżera Konefce fasolkę prosto z garnka. Konefka przyłapała Królisia z polikami jak chomik jak przypadkiem weszła do kuchni i już Królisiowi nie udało się swojego podżerania ukryć.
Na pytaniem czy fasolka smakowała, odpowiedział, że dupy nie urywa. Konefka skwitowała, że przy takiej ilości fasolki jaką wyżarł, to kwestia czasu.
Przepis na: fasolkę w sosie pomidorowym z mięsm
Ingredients
- 400 g suchej fasolki „Piękny Jaś”
- 250 g wędzonego boczku pokrojonego w kostke
- 250 g kiełbasy chorizo pokrojonego w plastry
- 300 g mięsa wieprzowego na gulasz pokrojonego w kostkę
- 1 szklanka bulionu
- 1 duża cebula pokrojona wkostkę
- 2 ząbki czosnku przeciśniete przez praskę
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki majeranku
- 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
- sól pieprz
- 4 kulki ziela angilskiego
- 3 liscie laurowe
- olej opcjonalnie
Instructions
- Namoczoną dzień wcześniej fasolę odcedzić, wlać 1 litr świeżej wody, dodać 1 łyżeczkę soli, ziele angielskie i liście laurowe i gotować pod przykryciem przez około 1 i 1/2 godziny do miękkości.
- Mięso wieprzowe doprawić solą i pieprzem i szczyptą czerwonej papryki słodkiej. Przesmażyyć na gorącym oleju. Wlac bulion i dusić do miekkości
- Boczek włożyć na patelnię i co chwilę mieszając dokładnie obsmażyć, przełożyć do garnka z fasolką.
- Na wytopionym tłuszczu dokładnie obsmażyć chorizo, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażyć jeszcze przez ok. 5 minut. Pod koniec dodać starty czosnek.
- Przełożyć do garnka z fasolką i gotować przez ok. 5 minut na większym ogniu bez przykrycia.
- Dodać krojone pomidory z puszk. Wymieszać. Doprawić majerankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodać miękkie mięso i koncentrat pomidorowy. Wymieszać. Gotować aż sos zgęstnieje.