Króliś (doświadczalny) poleca przepis na dyniowe ciasto bez pieczenia
🎃Tak jeszcze na szybciora, zanim nadejdą święta, ostatnie ciasto z dynią w tym sezonie. Przed świętami, a w sumie u mnie na zadupiu, już kurna „świnta” pełną gębą, bo i „uinka” stoi wielka na wiosce i światełka wszędzie. Rynce i inne części ciała opadają. U Was też już święta na całego?
🎃My tu się z Królisiem (doświadczalnym) jeszcze na chwilę zatrzymamy przy jesiennych klimatach i jesiennej dyńce. Przed „swintami” bronimy się wszystkimi kończynami. Tym razem ciasto z kremem. Dużo kremu. Mało roboty. Mało wysiłku bo ciasto bez pieczenia. Wspomagacie się herbatnikami kakaowymi, dajecie na szybko zmiksowany biały krem i krem, w którym króluje dynia. Ja dodałam powidła śliwkowe, żeby przełamać te dwie dość mdłe masy.
🎃W sumie tych powideł możecie dać więcej, tak od serca, bo trochę nadal dla mnie było za mdło. Dobrym pomysłem też będzie dodanie soku cytrynowego do białej masy. Ogólnie tragedii nie było. Fajnie bo szybkie ciasto i się nie narobicie. Będzie jeszcze fajniejsze, po modyfikacjach.
🎃Króliś (doświadczalny) był taki wyposzczony po wyjeździe, że nawet mu niedoskonałóści nie przeszkadzały (Hallelujah, choć troche podejrzane ;)) i jeszcze odśpiewał po zjedzeniu: „Łubudubu łubudubu niech nam żyje prezes klubu. To mówiłem, ja – Jarząbek. (cytat z filmu Bareji). Te pochwalne zawodzenia były jeszcze bardziej podejrzane, ale lepsze te zawodzenia niż przywalajki.
Przepis na ciasto dyniowe bez pieczenia
Składniki
Na białą masę
- 425 ml śmietany kremówki
- 425 g sera mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
Na masę dyniową
- 425 ml śmietany kremówki
- 425 ml dyniowego puree
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 listki żelatyny
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Dodatkowo
- 45 kakaowych herbatników
- 1 słoik powideł sliwkowych ponieważ obie masy są dość mdłe, swobodnie można dodać dodatkowe 1/2 słoiczka powideł, zeby przełamać smak
Instrukcje
Biała masa
- Śmietankę zmiksować z cukrem pudrem na sztywną masę. Dodać mascarpone. Wymieszać ze smietanka na kremową maż powstanie gęsty krem.
Dyniowa masa
- Śmietankę zmiksować z cukrem pudrem na sztywną masę.
- Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
- Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić
- Śmietankę zmiksować z cukrem pudrem na sztywną masę. Dodać cukier puder i przyprawę do piernika. Dobrze zmiksować. Mieszając żelatynę i miksowac na wolnych obrotach masę wlać żelatyne powoli do masy.
Złożenie ciasta
- Formę o wym. 23×30 cm wyłozyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. (Mnie ta ilość herbatików nie pokrył całej formy, zostało mi miejsce z boku, więc dołozyłam z boku folię aluminiową, ze mi się masa nie rozjechała) Ułożyć herbatniki, wyłożyć 1/3 masy dyniowej. Na to 1/2 powideł śliwkowych. Na powidła 1/2 białej masy. Kolejna warstwa herbatników, potem 1/3 masy dynowej i druga część białej masy. Herbatniki. Następnie powidła i ostatnia część masy dyniowej. Oprószyć pokruszonymi herbatnikami. Wstawić do lodówki na min. kilka godzin lub całą noc.