Króliś (doświadczalny) poleca: Ciasto Balladyna
Takie ciasto, które najlepiej zrobic raczej w dzień wolny bo jest troche papraniny przy tych wszystkich warstwach.
Konefka zmodyfikowała oryginalny przepis, bo tam do białych mas użyty był twaróg. Jak za pierwszym razem Konefka robiła z twarogiem to ogólny efekt był trochę przyciężki.
Tym razem w białej masie znalazł się jogurt grecki i jest o niebo lepiej. Jak nie znajdziecie kajmaku kakaowego do przełożenia, to nie ma co załamywać „rączków”
Można karmel wymieszać z kakao i będzie dobrze. Zamiast herbatników, Konefka użyła słonych krakersów, żeby nie było aż tak ulepkowato. Aż tak bardzo to nie pomogło, bo summa summarum całość i tak jest nawet dla Konefki ciut za słodka.
Nawet galaretka malinowa z kwaśnymi malinkami tego nie zmienia. Króliś (doświadczalny) po pierwszym kęsie, też zawyrokował, że za słodkie po czym zeżarł pół blaszki ciasta 😉 żeby się upewnić
Przepis na: Ciasto Balladyna
Składniki
Na biszkopt
- 4 jajka temp. pokojowa
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
Na białą masę
- 700 ml jogurty greckiego
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
- 7 listków żelatyny lub 7 łyżeczek żelatyny
dodatkowo
- opakowanie słonych krakersów
- 400 g kajmaku kakaowego ja nie miałam więc w zastępstwie użyłam ( milk caramel spread – Gourmet wymieszany z 2 łyżkami kakao
- 2 galaretki malinowe
- 700 ml gorącej wody
- ok. 300-400 g malin
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Instrukcje
Na biszkopt
- Formę o wym. 24×24 cm lub podobną wyłożyć papierem do pieczenia.
- Mąki przesiać razem z kakao. Jajka umieścić w misie miksera i ubijać z cukrem na puszystą masę. W kilku niedużych porcjach dodawać suche składniki i delikatnie połączyć za pomocą dużej łyżki np. drewnianej lub szpatułki. Wylać do formy i piec w temp. 175 C przez około 30-35 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawić do wystudzenia i przekroić na dwie części.
Na białą masę
- Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
- Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
- Śmietanę ubić z cukrem na sztywną masę. Następnie dodać jogurt grecki i połączyć ze śmietaną. Pod koniec dodać rozpuszczona żelatynę.
Na galaretkę
- Galaretki zalać gorącą wodę i zostawić do wystudzenia. Następnie włożyć do lodówki, aż do lekkiego tężenia.
Składanie ciasta
- W formie umieścić 1 część biszkoptu i wyłożyć połowę masy śmietankowej. Na wierzch masy ułożyć warstwę krakersów. Na krakersy masę kajmakową. Na masę kajmakową kolejná warstwę krakersów. Na krakersy położyć kolejną warstwę śmietankowej masy. Na śmietanową masę wyłożyć drugą część biszkoptu. Na biszkopcie ułożyć maliny i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na kilka godzin
źródło inspiracji: https://ilovebake.pl/przepis/ciasto-balladyna