Króliś (doświadczalny) poleca: babkę ziemniaczano cukiniową
Babeczka zyskała uznanie Królisia, dopóki jego szlachetne (czytaj marudne podniebienie) nie wyczaiło, że w babeczce jest spora ilość podsmażanego, wędzonego boczku.
Dopóki nie wykopał boczku, babeczka była pyszniutka bo duża ilość tartych ziemnaików, dużo cukinii, cebulki i tarty serek…do tego przyprawy, uje muje i inne wynalazki a tu nagle jakiś boczek Królisia (doświadczalnego) był napadł. I to jeszcze cham i prostak napadł w środku dnia, podczas obiadu. No tak się nie godzi.
Napadniętego Królisia (doświadczalnego) i jego zmagania z boczkiem zostawiamy samemu sobie a my możemy się oddać rozpuście i delektować się babką. W ramach dobroci serca, możecie uwolnić miotającego sić Królisia z objęc boczku i zeżrec go samemu.
Babeczkę Konefka podała z sosem pieczarkowym, podrasowanym pomidorowym smakiem. Całość się fajnie skomponowała a boczek był paluszki lizać
Przepis na: babkę ziemniaczano cukiniową
Składniki
- 400 g cukinii
- 300 g obranych ziemniaków
- 1 średnia cebula
- 100 g wędzonego boczku
- 70-80 g startego żółtego sera
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 2 jajka
- 3 czubate łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki majeranku
- do smaku: sól i pieprz
- kilka łyżek oleju do smażenia
Dodatkowo:
- miękkie masło do posmarowania keksówki
- bułka tarta do posypania formy
Instrukcje
- Boczek i cebulę drobno pokroić , i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju do zeszklenia cebuli.
- Ziemniaki zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Cukinię zetrzeć razem ze skórą do miski, gdzie zostały starte ziemniaki. Cukinii nie odciskać. Do warzyw dodać przesmażoną cebulę z boczkiem, jajka, czosnek, przyprawy, ser i mąkę. Należy uważać z solą, bo boczek i ser są już słone. Wszystko dokładnie wymieszacć
- Keksówkę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Wyłożyć masę do keksówki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok 90 minut.
- Podawać według uznania, ja podałam z sosem pieczarkowym.