Przepis na: babkę ziemniaczano cukiniową

Króliś (doświadczalny) poleca: babkę ziemniaczano cukiniową


Babeczka zyskała uznanie Królisia, dopóki jego szlachetne (czytaj marudne podniebienie) nie wyczaiło, że w babeczce jest spora ilość podsmażanego, wędzonego boczku.


Dopóki nie wykopał boczku, babeczka była pyszniutka bo duża ilość tartych ziemnaików, dużo cukinii, cebulki i tarty serek…do tego przyprawy, uje muje i inne wynalazki a tu nagle jakiś boczek Królisia (doświadczalnego) był napadł. I to jeszcze cham i prostak napadł w środku dnia, podczas obiadu. No tak się nie godzi.


Napadniętego Królisia (doświadczalnego) i jego zmagania z boczkiem zostawiamy samemu sobie a my możemy się oddać rozpuście i delektować się babką. W ramach dobroci serca, możecie uwolnić miotającego sić Królisia z objęc boczku i zeżrec go samemu.


Babeczkę Konefka podała z sosem pieczarkowym, podrasowanym pomidorowym smakiem. Całość się fajnie skomponowała a boczek był paluszki lizać

 

Przepis na: babkę ziemniaczano cukiniową

Prep Time 20 mins
Cook Time 1 hr 30 mins
Total Time 1 hr 50 mins
Course Main Course
Cuisine international
Servings 8

Ingredients
  

  • 400 g cukinii
  • 300 g obranych ziemniaków
  • 1 średnia cebula
  • 100 g wędzonego boczku
  • 70-80 g startego żółtego sera
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 jajka
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki majeranku
  • do smaku: sól i pieprz
  • kilka łyżek oleju do smażenia

Dodatkowo:

  • miękkie masło do posmarowania keksówki
  • bułka tarta do posypania formy

Instructions
 

  • Boczek i cebulę drobno pokroić , i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju do zeszklenia cebuli.
  • Ziemniaki zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Cukinię zetrzeć razem ze skórą do miski, gdzie zostały starte ziemniaki. Cukinii nie odciskać. Do warzyw dodać przesmażoną cebulę z boczkiem, jajka, czosnek, przyprawy, ser i mąkę. Należy uważać z solą, bo boczek i ser są już słone. Wszystko dokładnie wymieszacć
  • Keksówkę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Wyłożyć masę do keksówki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok 90 minut.
  • Podawać według uznania, ja podałam z sosem pieczarkowym.
Keyword cukinia, Królikowe hity, ser żółty, słodkie ziemniaki

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube