Króliś (doświadczalny) poleca: przegrzebki w sosie paprykowym
No jak najbardziej poleca, bo jak ma nie polecać, jak tu takie rarytasy. No to nie som tanie rzeczy, ale raz nie zawszem, dwa nie często. Króliś się szarpnął i przywlókł przegrzebki do domu, więc Konefka nie robiła afery i zrobiła obiad.
Przegrzebki w charakternym, jak Konefka, sosie paprykowym. Sos pikantny i mega kremowy. Naprawdę można talerz wylizywać
Przegrzebki w sosie paprykowym
Prep Time 30 minutes mins
Cook Time 30 minutes mins
Total Time 1 hour hr
Course Main Course
Cuisine international
Servings 2
Ingredients
Na sos
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1/2 pora pokrojonego w kostkę
- 1 papryka czerwona pokrojona w kostkę
- 1 papryka pomarańczowa pokrojona w kostkę
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 1 szklanka bulionu wołowego
- 3 łyżki pikantnego ajvaru
- 2 łyżki pasty tagine
- 10 sztuk przegrzebków
- 3 łyżki masła
Instructions
Na sos
- Na patelnię dodać 1 łyżkę masła. Na to wrzucić pora i przesmażyć chwilę. Dodać czosnek. Przesmażyć i dodac papryki. Dobrze wymieszać i smażyć dwie minuty. Dodać słodka paprykę i znów chwilę przesmażyć. Dodać bulion wołowy, koncentrat pomidorowy i ajvar. Dobrze wymieszać i zagotować. Pod koniec dodać pastę tagine
- Osobno usmażyć na maśle klarowanym przegrzebki.
- Przegrzebki oczyścić jeśli były w muszlach, następnie dokładnie osuszyć. Rozgrzać masło, włożyć przegrzebki i smażyć po minucie z każdej strony na złoty kolor. Zdjąć z patelni i dodać do sosu paprykowego
Keyword papryka, przegrzebki, sos paprykowy
Podrzucam też przepis na gołąbki z ajvarem https://kroolinaria.pl/golabki-z-ajvarem/