Króliś (doświadczalny) poleca: przegrzebki w sosie paprykowym
No jak najbardziej poleca, bo jak ma nie polecać, jak tu takie rarytasy. No to nie som tanie rzeczy, ale raz nie zawszem, dwa nie często. Króliś się szarpnął i przywlókł przegrzebki do domu, więc Konefka nie robiła afery i zrobiła obiad.
Przegrzebki w charakternym, jak Konefka, sosie paprykowym. Sos pikantny i mega kremowy. Naprawdę można talerz wylizywać

Przegrzebki w sosie paprykowym
Czas przygotowania 30 minuty minut
Czas gotowania 30 minuty minut
Łączny czas 1 godzina godzinę
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 2
Składniki
Na sos
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1/2 pora pokrojonego w kostkę
- 1 papryka czerwona pokrojona w kostkę
- 1 papryka pomarańczowa pokrojona w kostkę
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 1 szklanka bulionu wołowego
- 3 łyżki pikantnego ajvaru
- 2 łyżki pasty tagine
- 10 sztuk przegrzebków
- 3 łyżki masła
Instrukcje
Na sos
- Na patelnię dodać 1 łyżkę masła. Na to wrzucić pora i przesmażyć chwilę. Dodać czosnek. Przesmażyć i dodac papryki. Dobrze wymieszać i smażyć dwie minuty. Dodać słodka paprykę i znów chwilę przesmażyć. Dodać bulion wołowy, koncentrat pomidorowy i ajvar. Dobrze wymieszać i zagotować. Pod koniec dodać pastę tagine
- Osobno usmażyć na maśle klarowanym przegrzebki.
- Przegrzebki oczyścić jeśli były w muszlach, następnie dokładnie osuszyć. Rozgrzać masło, włożyć przegrzebki i smażyć po minucie z każdej strony na złoty kolor. Zdjąć z patelni i dodać do sosu paprykowego
Słowo kluczowe papryka, przegrzebki, sos paprykowy




Podrzucam też przepis na gołąbki z ajvarem https://kroolinaria.pl/golabki-z-ajvarem/