Szybko, prosto, tanio i efektownie, dzięki dodatkowi powideł śliwkowych. Bardzo smaczne ciasto z jabłkami nadziewanymi powidłami. Po domowemu, jak u babci podczas mojego dzieciństwa.
Prosty placek budyniowy z jabłkami nadziewanymi powidłami
Składniki
- 200 g masła
- 200 g drobnego cukru do wypieków
- 4 duże jajka
- skórka otarta z 1 niedużej cytryny
- 200 g mąki pszennej
- 60 g budyniu waniliowego bez cukru proszku budyniowego
- 2 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo
- 6 jabłek
- słoik powideł śliwkowych
Instrukcje
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, budyń w proszku (lub skrobię ziemniaczaną), proszek do pieczenia – przesiać, odłożyć.
- W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać skórkę z cytryny i utrzeć. Dodać przesiane suche składniki i wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników.
Dodatkowo
- Jabłka obrać ze skóry. Wydrążyć środek. Do tortownicy przelać ciasto, wyrównać. W ciasto w niewielkich odstępach powciskać wydrążone jabłka. Wgłębienia jabłek uzupełnić powidłami śliwkowymi. Piec w temperaturze 170ºC przez około 45 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.
- Udekorować cukrem pudrem.