Szukaj
Close this search box.

Prosty placek budyniowy z jabłkami nadziewanymi powidłami

Szybko, prosto, tanio i efektownie, dzięki dodatkowi powideł śliwkowych. Bardzo smaczne ciasto z jabłkami nadziewanymi powidłami. Po domowemu, jak u babci podczas mojego dzieciństwa.

Prosty placek budyniowy z jabłkami nadziewanymi powidłami

Składniki
  

  • 200 g masła
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 4 duże jajka
  • skórka otarta z 1 niedużej cytryny
  • 200 g mąki pszennej
  • 60 g budyniu waniliowego bez cukru proszku budyniowego
  • 2 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo

  • 6 jabłek
  • słoik powideł śliwkowych

Instrukcje
 

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, budyń w proszku (lub skrobię ziemniaczaną), proszek do pieczenia – przesiać, odłożyć.
  • W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać skórkę z cytryny i utrzeć. Dodać przesiane suche składniki i wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników.

Dodatkowo

  • Jabłka obrać ze skóry. Wydrążyć środek. Do tortownicy przelać ciasto, wyrównać. W ciasto w niewielkich odstępach powciskać wydrążone jabłka. Wgłębienia jabłek uzupełnić powidłami śliwkowymi. Piec w temperaturze 170ºC przez około 45 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.
  • Udekorować cukrem pudrem.

 

P1013163.JPG

P1013146.JPG

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube