Proste ciasto z jabłkami. No takie proste to ciasto jak konstrukcja cepa ( nie, nie czepiam się w tym zdaniu Królisia). Kilka składników, „pinć” minutów merdolenia mikserem, kolejne „pińć” potrzebne na obranie i pokrojenie jabłków w plasterki i już możecie wstawaic ciasto do piekarnika. Prawda, że bułka z masłem? Nawet Króliś (doświadczalny” znany jaki dwie lewe rączki by sobie z tym poradził. Serio, serio…No i kolejne „pińć” minut na zeżarcie ciasta przez Królika…no dobra „dzisińc” bo żłopał w tym czasie kawę i oglądał jednym okiem na Wspólnej i się na chwilę zawiesił. Powiem Wam, że jedno z bardziej wilgotnym i mięciutkich ja królisiowe futerko ciast jakie jadłam. Tak…dostapiłam tego zaszczytu, że uchował się dla mnie jeden kawałek, bo Króliś tak był zafascynowany akcją serialu, ze nie zauważył, że jeden kawałek wyparował. Ciasto polecam do kawy i ulubionego tasiemca.
Proste ciasto z jabłkami
Ingredients
- 180 g miękkiego masła
- 180 g brązowego cukru
- 3 średnie jajka
- 110 g mielonych migdałów
- 150 g mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jabłka obrane przekrojone na pół i pokrojone w plasterki
na lukier
- 1/ 4 szkl słodkiej śmietanki
- cukier puder opcjonalnie
dodatkowo
- pokruszone pistacje
Instructions
- Masło ubić na jasną, puszystą masę. Następnie zacząć dodawać brązowy cukier, łyżka po łyżce. Ubijać do uzyskania puszystej masy. Zacząć dodawać jajka. Dodawać pojedynczo, po każdym miksować do połączenia składników. Jak już jajka połączą się z resztą składników, zacząć dodawać partiami mąkę. Po dodaniu całej mąki, wsypać mielone migdały i zmiksować na gładką masę. Ciasto wylać do formy o wymiarach 24 cm. Na wierzchu poukładać plasterki jabłek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok 45 min
- Upieczone ciasto wystudzić i polać lukrem (wymieszana śmietanka z cukrem pudrem do konsystencji jaka Wam odpowiada)