Potrawka grzybowa. Aromatyczna, gęsta potrawka na bazie suszonych i świżych grzybów z ziemniakami, zielonym groszkiem i soczewicą.
Potrawka grzybowa
Czas przygotowania 15 minuty minut
Czas gotowania 45 minuty minut
Łączny czas 1 godzina godzinę
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 2
Składniki
- grzyby świeże 250 g
- grzyby suszone 50 g
- śmietana 100 ml
- bulion 100 ml
- mleko 250 ml
- masło 2 łyżki
- cebula pokrojona w kostkę
- sól
- pieprz
- kilka małych ziemniaków ugotowanych i przekrojonych na pół
- groszek 100 g
- ugotowana sozewica 100 g
Instrukcje
- Grzyby suszone zalać mlekiem, odstawić na 1 godzinę. Grzyby świeże pokroić. Cebule zeszklić na maśle. Dodać świeże i suszone grzyby i dusić około 40 min. Odparowaną wodę uzupełniać bulionem. Pod koniec duszenia dodać zielony groszek, soczewicę i ziemniaki. Dusić kilka minut i wlać śmietanę. Gotować jeszcze przez 5 minut. Przyprawić solą i pieprzem.
- Podawać według uznania. U mnie pierś gotowana w bulionie.
Słowo kluczowe grzyby, pieczarki