Króliś (doświadczalny) poleca: porzeczkowiec
🍒Weekendzik, a więc w radosnym nastroju nucimy za Kasią Klich
„Dlatego będę robić nic nic będę robić
A robić nic to znaczy nic nie robić”
Jak się jest Konefką i ma się ADHD to na śpiewaniu się kończy, bo przecież Konefka zaraz sobie wymyśla, że może by jakieś ciasto na weekendzik?
🍒No i nie można zrobić jakiegoś prostego ciasta, no bo po co? Musi być z przytupem, fajerwerkami i na bogato. Mamy więc biszkoptowy spodzik mocno nasączony likierem limoncello. Mamy porzeczkowy mus, kwaskowaty i słodki i mamy jako uwieńczenie tego przepychu i bogactwa lekką piankę w smaku podobna do ptasiego mleczka
🍒Króliś (doświadczalny) najbardziej komplementował nasączony alkoholem spodzik, czym bardziej degustował, tym bardziej wyszukane komplementy stosował. Jednym z najbardziej wyszukanych (ale to juz na wspomaganiu butelka limoncello, jaką odkrył po robieniu ciasta) był tekst: ale to ciasto dobre w ..uj.
🍒No dobre, dobre, tym lepsze, że Króliś (doświadczalny) po degustacji buteleczki zdrzemnął się na foteliku, więc Konefka miała ciasto i święty spokój tylko dla siebie.
Porzeczkowiec
Składniki
Na ciasto
- 4 jaja w temperaturze pokojowej
- 200 g cukru
- 200 g mąki
Na mus porzeczkowy
- 700 ml kompotu z czarnej porzeczki
- 200 ml zimnej śmietany kremówki 36 %200 ml jogurtu greckiego
- 11 listków żelatyny
- cukier opcjonalnie kompot jest dość słodki, zanim dodacie cukier sprawdźcie smak
Na piankę
- 9 białek
- 1 szkl 300 ml pojemność cukru
- 300 ml śmietany kremówki
- 9 listków żelatyny
dodatkowo:
- likier limoncello do nasączenia ciasta ok 7 łyżek
Instrukcje
Na ciasto
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni.
- Jajka wbić do dużej miski i miksować wraz z cukrem mikserem końcówką do ubijania białek na wysokich obrotach przez minimum 5 minut, żeby masa była bardzo puszysta. Dodać mąkę i chwilę jeszcze miksować już na wolniejszych obrotach, tylko do połączenia składników.
- Ciasto wylać do formy 24 cm/ 30 cm. Piec ok 20 minut. Jak ciasto wyrośnie za wysokie ściąć górę. Wystudzone nasączyć likierem limoncello
Na mus porzeczkowy
- Cały słoik kompotu porzeczkowego przelać do blendera i zmiksować na gładką masę.
- Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
- Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
- Puree z czarnej porzeczki podgrzać w rondelku, zdjąć z palnika. Do ciepłego puree dodac rozpuszczoną żelatynę. Sprawdzić czy masa jest wystarczająco słodka. Jeśli nie dodać cukru według uznania.
- Ubić schłodzoną śmietanę kremówkę . Tężejące puree połączyć z ubitą śmietaną i jogurtem greckim. Delikatnie lecz dokładnie wymieszać. Porzeczkowy mus wylać na ciasto. Wstawić do lodówki, do stężenia
Na piankę
- Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
- Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
- Białka umieścić w wysokiej, szklanej misce. Białka ubijać mikserem zaczynając od mniejszych obrotów miksera i stopniowo zwiększając. Białka ubijać nie dłużej niż 3 minuty, by nie przebić pęcherzyków powietrza.
- Zacząć dodawać cukier. Po każdej łyżce miksować na najwyższych obrotach, do czasu aż cukier połączy się z pianą i całkowicie w niej rozpuści. Będzie to trwało około 1 minuty. Masa powinna powstać gładka, gęsta i bardzo błyszcząca.
- W osobnej misce ubić śmietanę kremówkę. Połączyć z ubitymi białkami.
- Do bezowej pianki wlać lekko przestudzoną żelatynę. Zmiksować do połączenia składników. Wylać na porzeczkowy mus. Wstawić do lodówki do stężenia
Podrzucam przepis na inne, ciekawe ciasto z ptasim mleczkiem https://kroolinaria.pl/ciasto-czekoladowe-z-malinowa-galaretka-i-ptasim-mleczkiem/