Ciasto czekoladowe z malinową galaretką i ptasim mleczkiem

Króliś (doświadczalny) poleca: ciasto czekoladowe z malinową galaretką i ptasim mleczko

Ciasto na weekend, przy którym trzeba się troszeczkę pobawić. Nie, że jakieś bardzo skomplikowane czy uje muje, ale trzy warstwy „cza” jednak trzasnąć.
Konefka zawsze piecze biszkopcik dzień wcześniej, żeby na drugi dzień mieć mniej roboty. Zrobienie takiego spodu to minuta-osiem.
Na drugi dzień robicie malinowy środek. Tu też nie potrzeba większych umiejętności i czasu, bo mieszacie galaretkę z wodą i łączycie z malinami. Bułka z masłem.
Na koniec troszkę dłużej bawicie się z pianką jak ptasie mleczko, ale to nawet dobrze, bo Króliś (doświadczalny) widząc, że robicie jakieś pychotkowe pychotki szwęda się za Wami jak smród po… z pytaniami co pięć sekund…ale jest już to ciasto?
Po pierdylion którymś pytaniu o deser, wypychacie Królisia (doświadczalnego) z kuchni, wręczacie mu pifko, żeby czymś się zajął, barykadujecie  się w kuchni i na spokojnie możecie zrobić trzecia warstwę.
Później musicie się uzbroić w cierpliwość, bo ciasto musi się ściąć w lodówce, a to trwa jakiś czas, więc musicie być przygotowani na kolejny zestaw pytań Królsia, kiedy będzie ciasto.
Ciasto fajne na weekend. Lekki spód, kwaskowa galaretka z malinami i słodka puszysta pianka. Niebo w gębie

Ciasto z malinami i ptasim mleczkiem

Ciasto czekoladowe z malinową galaretką i ptasim mleczkiem

Prep Time 1 hr
Cook Time 30 mins
6 hrs
Total Time 7 hrs 30 mins
Course Dessert
Cuisine international
Servings 15

Ingredients
  

Na czekoladowy spód

  • 4 jajka
  • 200 gramów drobnego cukru
  • 200 gramów mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao

Na malinowy środek

  • 600 g malin świeżych lub mrożonych
  • 3 malinowe galaretki każda na 500 ml wody
  • 3,5 szklanki wrzącej wody

Na piankę

  • 9 białek
  • 1 szkl 300 ml pojemność cukru
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 9 listków żelatyny

Instructions
 

Na czekoladowy spód

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni.
  • Jajka wbić do dużej miski i zmiksować wraz z cukrem, mikserem końcówką do ubijania białek na wysokich obrotach przez minimum 5 minut, żeby masa była bardzo puszysta. Dodać mąkę i chwilę jeszcze miksować już na wolniejszych obrotach, tylko do połączenia składników. Pod koniec dodać kakao i delikatnie wmieszać w ciasto.
  • Do blaszki o wymiarach 24 cm/30 cm wyłożonej pergaminem przelać ciasto. Piec przez około 30 min lub do suchego patyczka.

Na malinowy środek

  • 3 malinowe galaretki rozpuścić w 3,5 szklankach gorącej wody. Przestudzić, wymieszać z malinami (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej). Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Tężejącą galaretkę wylac na czekoladowy spód,  schłodzić w lodówce.

Na piankę

  • Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
  • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
  • Białka umieścić w wysokiej, szklanej misce. Białka ubijać mikserem zaczynając od mniejszych obrotów miksera i stopniowo zwiększając. Białka ubijać nie dłużej niż 3 minuty, by nie przebić pęcherzyków powietrza.
  • Zacząć dodawać cukier. Po każdej łyżce miksować na najwyższych obrotach, do czasu aż cukier połączy się z pianą i całkowicie w niej rozpuści. Będzie to trwało około 1 minuty. Masa powinna powstać gładka, gęsta i bardzo błyszcząca.
  • W osobnej misce ubić śmietanę kremówkę. Połączyć z ubitymi białkami.
  • Do bezowej pianki wlać lekko przestudzoną żelatynę. Zmiksować do połączenia składników. Wylać na malinową galaretkę. Wstawić do lodówki do stężenia
Keyword królik na słodko, maliny, ptasie mleczko
Ciasto czekoladowe z ptasim mleczkiem
ciasto czekoladowe z malinowá galaretká
Ciasto z malinami
Ptasie mleczko na czekoladowym spodzie
Czekoladowy biszkopt z malinami i pianka

Pomysł jak jeszcze wykorzystać maliny https://kroolinaria.pl/przepis-na-ciasto-balladyna/

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube