Pomarańczowy sernik na zimno. Kremowy sernik na zimno z dodatkiem pomarańczowego puree. Słodki, lekko kwaskowy na spodzie z czekoladowych herbatników. Lekki i uzależniający.
Pomarańczowy sernik na zimno
Prep Time 30 minutes mins
6 hours hrs
Total Time 6 hours hrs 30 minutes mins
Course Dessert
Cuisine international
Servings 12
Ingredients
Na spód
- 300 g kakaowych herbatników
- 120 g rozpuszczonego masła
Na sernik
- 1000 g zmielonego twarogu sernikowego może być ser philadelphia
- 1000 ml pomarańczowego puree ok 4 zblendowane pomarancze
- 150 g cukru
- 2 cytryny sok
- 20 listków żelatyny
Instructions
Na spód
- Dno i boki tortownicy o średnicy około 24 cm wyłożyć dokładnie rozdrobnionymi ciastkami wymieszanymi z roztopionym masłem, ugnieść i dokładnie uklepać.
Na sernik
- W misce umieścić ser, cukier, pomarańczowe puree i sok z cytryny. Zmiksować mikserem do połączenia składników.
- Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
- Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
- Ciepłą żelatynę dodać do masy serowej. Wymieszać. Wylać na ciasteczkowy spód. Wstawić do lodówki do stężenia
Keyword królik na słodko, sernik, sernik na zimno